İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, ülkesinin 7 Ekim 2023’ten beri İsrail’e silah satışlarını askıya aldığını belirterek, ‘Mevcut durum sürdüğü müddetçe İsrail’e silah satışı yapmayacağız.’ dedi.
Albares, New York’taki Birleşmiş Milletler binasında basın toplantısı düzenledi.
İsrail’e silah ambargosu uygulayıp uygulamayacaklarının sorulması üzerine Albares, İsrail’e 7 Ekim’in ardından yeni silah satış lisansı verilmediğini ifade etti.
Albares, bu nedenle esasen pratikte İsrail’e yönelik ambargo uygulandığını vurgulayarak, “Mevcut durum sürdüğü müddetçe İsrail’e silah satışı yapmayacağız.” dedi.
İspanya’nın Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) 3,5 milyon avro finansman sağlayacağını açıkladıklarını dile getiren Albares, bunun kısa vadede nasıl artırılabileceğine baktıklarını kaydetti.
İSPANYA-İSRAİL SİLAH TİCARETİ
İspanya’da 375’ten fazla sivil toplum örgütünün desteklediği protestocular Çarşamba günü parlamento önünde toplanarak hükümete İsrail ile silah ticaretini sona erdirme çağrısında bulundu.
Protestoya katılan kuruluşlardan biri olan Center Delas düşünce kuruluşuna göre İspanya, yalnızca bu yıl İsrail’den 861 milyon Euro (944 milyon dolar) değerinde silah satın aldı. Örgüt, “Ve bu buzdağının sadece görünen kısmı” diyerek ülkenin silah ticaretinin gizlilik içinde saklandığını vurguladı.
Örneğin Eylül ayında İspanya, ürünleri Gazze ve Batı Şeria’daki operasyonlarda test edilen İsrail’in ana savunma şirketlerinden biri olan Elbit Systems şirketi tarafından üretilen SILAM roketatarlarının satın alınmasına izin verdi. Göstericilere göre anlaşmanın değeri 576 milyon Euro’ydu.
Benzer şekilde, 4 Ekim’de hükümet, 285 milyon Euro karşılığında 1.680 tanksavar füzesi satın alınmasına yönelik bir sözleşmeye yeşil ışık yaktı. Roketler İspanya’da üretilse de, İsrailli Rafael Advanced Defence Systems şirketinin İspanyol yan kuruluşu tarafından yapılıyor.
Protestocular, bu paranın, kitlesel yer değiştirme ve altyapı hasarının yanı sıra 19.600’den fazla Filistinlinin öldürüldüğü Gazze Şeridi’ndeki askeri operasyonu finanse etmek için kullanıldığını söylüyor.
“OLAN SOYKIRIMDIR, BAŞKA AÇIKLAMASI OLAMAZ”
İspanya İsrail’e çok daha az sayıda silah ihraç ederken, İspanyol yasalarına göre silahların, “gerginliği artırmak” veya “insanlığın doğasında olan saygı ve onuruna aykırı bir şekilde kullanmak” amacıyla bu silahları kullanabilecek ülkelere satılmaması gerekiyor. varlıklar.”
Protestoculardan Maria Fernandez, Anadolu’ya “Olan soykırımdır, bunun başka açıklaması olamaz” dedi. “Şimdi eylem çağrısında bulunuyoruz. Şu ana kadar söylenenler güzeldi… ama tıpkı Putin’in Ukrayna’yı işgal ettiği zamanki gibi yaptırımların olması, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun savaş suçlarıyla itham edilmesi ve elbette her şeyin bir sonu olması gerekiyor. silah ticareti.”
Boykot, Yatırımların Geri Çekilmesi, Yaptırımlar (BDS) hareketine göre Çarşamba günkü protestolar, küçük koalisyon partisi Sumar’ın da aralarında bulunduğu beş siyasi parti tarafından desteklendi.
Parlamentoda konuşan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, insanların çektiği acıların boyutu nedeniyle Avrupa’nın İsrail’in Gazze kuşatması hakkında sesini yükseltmesi gerektiğini söyledi.
Ancak Sanchez, İsrail’le silah ticaretinin durdurulması yönünde artan çağrılara yanıt vermedi.
Son günlerde yüzlerce önemli kültürel figür de aynı tedbiri talep eden bir dilekçeye imza attı.
Çarşamba günkü parlamento tartışması sırasında Podemos partisinin beş üyesi protestoya ait gömlekler giyerek silah ticaretine son verilmesi çağrısında bulundu. Podemos lideri Ione Belarra, Sanchez’e Gazze’ye yönelik saldırıları soykırım olarak nitelendirmesi ve tüm silah ticaretine ambargo uygulaması çağrısında bulundu.
Sanchez, bu çağrılara doğrudan yanıt vermeden, bir kez daha büyük bir eyleme geçme taahhüdünde bulundu: hükümetin mevcut döneminde Filistin devletinin tanınması.