İşgalci İsrail-Lübnan Ateşkes Anlaşması Onaylandı: Anlaşmanın İçeriği ve Önemli Maddeler Neler

Katil İsrail basını, Lübnan'da ateşkes anlaşmasının İsrail kabinesi tarafından onaylandığını duyurdu. Netanyahu, taslağın kabineye sunulacağını belirtmişti. Ateşkesin sabah yerel saatle 04:00'te yürürlüğe gireceği açıklandı. Peki, İsrail-Lübnan ateşkes anlaşmasında neler yer alıyor? İşte detaylar.

Eklenme Tarihi: 27 Kas 2024
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 27 Kas 2024
İşgalci İsrail-Lübnan Ateşkes Anlaşması Onaylandı: Anlaşmanın İçeriği ve Önemli Maddeler Neler

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Lübnan’daki ateşkes anlaşması taslağını İsrail kabinesine sunacağını duyurmuş, kabine oylamasında 10 bakanın onay verdiği, bir bakanın ise karşı çıktığı belirtilmişti. Yerel saatle 04.00'te (Türkiye saatiyle 05.00) yürürlüğe girmesi beklenen ateşkes anlaşmasının içeriği ise netleşti.

İçeriğe dair resmi bir açıklama yapılmamış olsa da, ABD Başkanı Joe Biden yaptığı açıklamada anlaşmanın ana maddelerine dair bilgiler verdi. Biden’ın açıklamalarına göre, ateşkes anlaşmasının temel unsurları şunlardır:

  • İsrail’in 60 gün içinde çekilmesi: İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyinden kademeli olarak çekilmesi öngörülüyor.
  • Hizbullah’ın silahsızlandırılması: Hizbullah unsurlarının silahsızlandırılarak Litani Nehri'nin kuzeyine çekilmesi kararlaştırılmıştır.
  • Yerinden edilen Lübnanlılar ve İsrailliler: İsrail saldırıları nedeniyle yerinden edilen Lübnanlılar ve İsrail'in kuzeyindeki Yahudi yerleşimcilerin evlerine dönmesi bekleniyor.

Ayrıca, Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) dışında Lübnan ile İsrail arasındaki Mavi Hat'ta sadece Lübnan ordusunun bulunması planlanıyor.

ABD'nin rolü: ABD, ateşkesin uygulanması konusunda uluslararası bir koalisyona liderlik edecek ancak Lübnan'a asker göndermeyecek. Ateşkes öncesi basına yansıyan iddialara göre, İsrail ordusunun ve Hizbullah'ın çekildiği bölgede, 5 bin ila 10 bin Lübnan askeri konuşlandırılacak.

ABD’nin taahhüdü: İddialara göre, ABD’nin anlaşma metninde yer almayan bir taahhütte bulunduğu, Hizbullah’ın ateşkesi ihlal etmesi durumunda İsrail’e yeniden saldırma hakkı tanındığı öne sürülüyor. Netanyahu ise ateşkesin, İran'a karşı bir strateji olduğunu ve ihlali durumunda "kararlı bir saldırı" başlatılacağı mesajını verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve silah denetimi: BMGK'nın 1701 sayılı kararına uygun olarak, Lübnan’a silah satışları ve içindeki silah üretimi Lübnan hükümeti tarafından denetlenecek, bu da Lübnan’daki grupların yeniden silahlanmasını önlemeyi amaçlamaktadır.