İsrail’in Gazze’nin en güneyindeki Refah bölgesine yönelik kara harekatı düzenleyeceği yönündeki iddiaların ardından Mısır ordusu harekete geçti.
Reuters’a konuşan Mısırlı güvenlik kaynakları, sınır hattına yaklaşık 40 tankla zırhlı personel taşıyıcı araçların gönderildiğini ve Gazze sınırındaki güvenlik önlemlerinin artırıldığını söyledi.
Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği Aksa Tufanı operasyonunun ardından İsrail Gazze’ye saldırmış ve yaklaşık 1,5 milyon Filistinli, Refah bölgesine sığınmak zorunda kalmıştı.
Mısırlı yetkililer, bölgeye yönelik bir İsrail saldırısının Filistinlilerin Mısır sınırına doğru hareket etmesiyle sonuçlanabileceğinden endişe ediyor.
Kahire yönetimi aralıkta sınır hattına bir duvar inşa etmiş ve duvarın üstüne üç kat dikenli tel çekilmişti.
İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ofisinden geçen günlerde yapılan açıklamada, orduya Refah’ın tahliyesi için harekat planı hazırlama talimatı verildiği belirtilmişti.
İsrail yönetimi, Refah’ta 4 Hamas tugayının yer aldığını ve operasyonun bu tugayları yok etmek için gerçekleştirileceğini savunuyor.
Birçok ülke tepki gösterdi
CNN’e göre Netanyahu kabine toplantısında operasyonun 10 Mart’a kadar başlatılmasını talep etti ancak olası operasyona yönelik uluslararası kaygılar da artmış durumda.
Konuyla ilgili çıkan haberlerin ardından bir açıklama yapan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı.
Açıklamada, “Refah, İsrail’in zorla evlerinden çıkardığı yüzbinlerce kişi için son sığınak noktası” ifadeleri kullanıldı.
Benzer bir açıklama yapan Katar yönetimi de, Gazze’deki soykırımın durdurulması çağrısında bulun
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in Refah’ı tahliye etme planının Filistinlileri yurtlarından sürmeyi amaçladığını ifade etti.
ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, Washington’ın Refah’a yönelik bir İsrail operasyonunu desteklemediğini belirtirken, olası bir harekatın bölgedeki siviller için “felaket” olacağı değerlendirmesinde bulundu.
İsrail’in olası Refah operasyonunu “endişe verici” bulduğunu söyleyen AB dış politika şefi Joseph Borrell de, operasyonun “tahammül edilemez sivil kayıplara” sebep olabileceğine dikkat çekti.
ABD ve AB’nin yanı sıra, Birleşik Krallık, Almanya, Ürdün ve İrlanda gibi birçok ülke de Refah’a yönelik bir saldırıya karşı olduklarını açıkladı.
Eleştirilere yanıt veren İsrail Başbakanı Netanyahu ise, “Hiçbir koşulda Refah’a girmememizi söyleyenler, aslında savaşı kaybetmemizi ve Hamas’ı orada tutmamızı söylüyor” ifadelerini kullandı.
“Refah’ta Hamas’ın kalan son tugaylarını da yok edeceğiz. Bunu yaparken, sivillere bölgeden ayrılabilecekleri güvenli koridor da sağlayacağız” diye konuştu.