1-Mescid-i Haram / Mekke, Suudi Arabistan
Mescid-i Haram yeryüzünde bilinen en eski mesciddir. Hz. Peygamber İslamiyet'i tebliğ için zaman zaman Mescid-i Haram'ı kullanmış, yapılan baskılara rağmen Hacer'ül Esved ile Rüknülyemânî arasında namaz kılmıştır.
2-Kuba Mescidi / Medine, Suudi Arabistan / Yapım tarih:622
İlk muhacirler, Resul-i Ekrem daha Medine'ye gelmeden Kuba'da Amr bin Avf oğullarına ait bir hurma kurutma yerini mescid haline getirmişlerdi.
Ebû Huzeyfe'nin azatlısı Sâlim burada bir grup muhacire Kudüs'e yönelerek namaz kıldırıyordu.
Resul-i Ekrem Efendimiz, Kuba'ya ulaşınca burayı genişleterek Kuba Mescidi'ni inşa ettirdi. Bu cami, İslam tarihinde inşa edilen ilk mescittir.
3-Mescid-i Nebevi / Medine, Suudi Arabistan / Yapım tarihi:622
Peygamberimiz, Mekke’den Medine’ye hicret ettiği zaman bir mescit inşa edilmesini istemişti. O zaman yapımına başlanan ve zaman içinde genişletilen bu mescide “Peygamber Mescidi” anlamına gelen Mescid-i Nebevi denildi. İçinde Peygamberimiz'in kabrinden başka Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer gibi önemli sahabelerin mezarları da bulunur. Mescid-i Nebevi, Müslümanlar için en önemli üç mescitten biridir.
Medine'nin Kuzeybatısında Vebere Harresi denilen mevkide bulunan mescit. Mescid-i Nebevî'ye 5 km. uzaklıktadır. Bu mescit önce Halife Ömer bin Hattab tarafından yenilenmiş sonra Osmanlılar döneminde Kanuni Sultan Süleyman tarafından yeniden yaptırılmıştır.
Çin'deki en eski cami olarak bilinen Huaisheng Camii, Sa'd bin Ebû Vakkâs tarafından Guanzhou kenti limanında inşa edildi.
İsmi önceleri minaresinin fenere benzemesi nedeniyle Fener Cami olarak anılan camiye, daha sonra Resul-i Ekrem'in vefatı sonrası "Peygambere saygı" anlamına gelen Huaisheng adı verildi.
Dünyanın en eski camileri arasında yer alan Palaiya Jumma Camii ayrıca Hindistan'da yaptırılmış ilk camidir.
Hindistan'da bulunan en eski camilerin ikincisi olan Cheraman Juma Camii, 629 yılında Malik Deenar adlı sahabe tarafından yaptırıldı.
İslam öncesi ve İslam'ın ilk döneminde Bani Abdul Qais kabilesi tarafından hicretin 7. yılında yapıldı. Caminin orijinal yapısının çoğu yıkıldı ve o dönemden ancak beş küçük çamur-tuğla kemer ayakta kalabildi.
Dünyanın en eski camilerinden olan Büyük Kufe Camii'ni 635 yılında Sa'd bin Ebu Vakkas inşa ettirdi. İlk olarak kare şeklinde ve etrafında hendeklerle çevrili bir yapıydı.
Habib-i Neccar Camisi, Antakya'nın 638 yılında Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edilmiştir. Bugünkü Türkiye sınırları içerisinde inşa edilen ilk cami olduğu kabul edilmektedir.
Yapımını 670 yılında Ukba bin Nafi'nin başlattığı, 726 yılında Hişam bin Abdülmelik'in desteğiyle tamamlanan ve 800-900 arasındaki kimi eklemelerle son biçimini alan camidir.
İmam Hüseyin Camii veya İmam Hüseyin Türbesi olarak adlandırılan cami, Irak'ın Kerbela şehrinde yer alır.
İslam Devleti'nin bir Emevî saltanatına dönüşmemesi için mücadele veren ve Emevîler tarafından Kerbelâ Olayı'nda ailesinden pek çok kişiyle birlikte öldürülen On İki İmâm'ın üçüncüsü Hz. Hüseyin'in mezarının bulunduğu türbedir.
Müslümanlarca kutsal kabul edilen mekanlardan biridir ve Müslümanların ilk kıblesidir "Morya Tepesi" adı verilen küçük bir tepe üzerine inşa edilmiş olup, Kubbet-üs-Sahra'nın üzerine kurulduğu kaya bu tepenin en yüksek noktası olarak kabul edilir.
📌 Resul-i Ekrem Efendimiz, "Yolculuk ancak şu üç Mescid'den birine olur: Benim şu mescidime (Mescid-i Nebevî), Mescid-i Haram'a ve Mescid-i Aksa'ya." Buyurmuş; Mescid-i Aksa, tarih boyunca Müslümanlar tarafından mukaddes mekânlardan biri olmuştur.
Tunus'un en eski camisi olan Al Zaytuna Camii, 5 bin metrekarelik bir alanı kaplar. Eski Kartaca kentinin kalıntılarından getirilen otantik 160 sütuna sahiptir. İslam tarihinin ilk ve en büyük üniversitelerinden birine ev sahipliği ile bilinen cami birçok Müslüman bilgine eğitim vermiştir.
Emevi Camii, Şam Ulu Cami olarak da bilinen yapı, Şam'ın eski şehir kısmında yer alır ve dünyanın en büyük ve en eski camilerinden birdir.
634 yılında, Şam'ın Müslümanlar tarafından fethedilmesinden sonra, Roma İmparatoru I. Konstantin zamanından beri Vaftizci Yahya'ya adanmış Hristiyan bazilikanın yerine cami yapılmıştır.
Cami, bugün hala korunan Vaftizci Yahya kafası gibi kutsal emanetleri muhafaza eder. Caminin kuzey duvarına eklenmiş küçük bir bahçede Selahaddin Eyyubi'nin türbesi bulunmaktadır.