İspanya, 4 ülke ile aynı anda Filistin devletini tanımayı planlıyor

İspanya’da sol koalisyon hükümetinin Filistin devletini tanıma girişimini 4 ülke ile aynı anda ortak bir kararla yapmayı planladığı öğrenildi. İspanya Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Başbakan Pedro Sanchez’in ve Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares’in birçok kez dile getirdiği Filistin devletini tanıma girişiminin kısa zamanda gerçekleşmesinin planlandığını, İspanya’nın 4 ülke ile birlikte ortak hareket etmesinin öngörüldüğünü bildirdi. İspanya’nın, … İspanya, 4 ülke ile aynı anda Filistin devletini tanımayı planlıyor Devamı »

Eklenme Tarihi: 25 Nis 2024
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 25 Nis 2024
İspanya, 4 ülke ile aynı anda Filistin devletini tanımayı planlıyor

İspanya’da sol koalisyon hükümetinin Filistin devletini tanıma girişimini 4 ülke ile aynı anda ortak bir kararla yapmayı planladığı öğrenildi.

İspanya Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Başbakan Pedro Sanchez’in ve Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares’in birçok kez dile getirdiği Filistin devletini tanıma girişiminin kısa zamanda gerçekleşmesinin planlandığını, İspanya’nın 4 ülke ile birlikte ortak hareket etmesinin öngörüldüğünü bildirdi.

İspanya’nın, daha önce yaptıkları ortak açıklamada uygun koşullar olması halinde Filistin devletini tanıma sözü veren Malta, İrlanda, Slovenya ve bu girişime destek verdiğini açıklayan Norveç ile birlikte hareket etmesi bekleniyor.

“Jamaika’nın ardından Filistin devletini dünyada tanıyan ülke sayısı 140 oldu. Bunun İspanya ve diğer ülkelerin de katılımıyla 145’e çıkacağını düşünüyoruz.” diyen kaynaklar, bu kararı almalarının ardından beklentilerinin kalıcı ateşkes ilan edilmesi için taraflar üzerindeki baskıyı artırmak olduğunu aktardı.

Kaynaklar, “Filistin devletinin tanınması hem İspanyol hükümetinin hem de Başbakan Sanchez’in seçim öncesi ve sonrasındaki bir vaadidir. Bunun tarafları tekrardan müzakere masasına oturmasına hizmet etmesini umuyoruz. Bu büyük bir strateji ve şu anda doğru zaman. Daha fazla beklenmemeli.” dedi.

“İki devletli çözüm” mesajı

Kaynaklar, şunları kaydetti:

“Kısa vadede öncelik acil kalıcı ateşkes, rehinelerin şartsız serbest bırakılması ve insani yardımların koşulsuz bir şekilde bölgeye girmesi olacaktır. Uzun vadede ise bölgede barış, refah ve güvenlik için tek yol olarak gördüğümüz iki devletli çözüme dayalı, geri dönüşü olmayan yol haritası oluşturmaktır. Filistin halkının umudu ve İsrail’in güvenliğinin garanti edilmesi için bu gereklidir. Biz Hamas’ı bu süreçte tamamen dışarıda görüyoruz. Hamas bölgede barışın ortağı değildir.”

Siyasi cesaretin tek gerekli şey olduğunu vurgulayan kaynaklar, “Gazze’nin yeniden yapılanması için devasa ekonomik plan gerekmektedir. Buna İspanya ve AB kesinlikle katılacaktır. Gazze’nin bölgesel bağlantıları açılmalıdır. Hiçbir şekilde aceleci olmadan bunun üzerinde çalışılmalıdır. İsrail’in meşru hakkı olan güvenlik garantisi de sağlanmalıdır.” diye konuştu.

Orta Doğu için mevcut durumda “genel görüşün savaşın devam edeceği” olduğunu belirten kaynaklar, “Gazze’de birinci sınıf insani felaket yaşandığının ve Lübnan’da her gün yaşanan olaylardan da büyük endişe duyduklarının” altını çizdi.