Herkesin merak ettiği konudan başlayalım... Anlaşma ne zaman?
Anlaşmaya varılması için bir ya da iki görüşme daha olacağını tahmin ediyoruz. Başbakan ve beraberinde kabinede değişiklik olacaksa, bunlar netleşmeli.
Öte yandan müzakere sürecini genel olarak olumlu ve umut verici bulduğumu söylemeliyim. Bu sebeple anlaşmaya varılması çok da uzun sürmeyecek.
Türkiye-Mısır-Hamas arasındaki gelişmekte olan diplomatik temasların Türkiye –İsrail arasındaki müzakerelere olumlu bir yansıması olabilir mi sizce?
Mısır her ne kadar Hamas’ı çevrelemeye çalışsa da Hamas; Mısır, İsrail, ABD ve hatta AB için bir terör örgütü sayılmaktadır. Türkiye ile müzakerelerde Hamas konusu bizim kırmızı çizgimizdir. Türkiye’nin Gazze’nin yeniden inşasında rol almasını istesek de bizim baş düşmanımız Hamas’la işbirliği içinde olmasını istemiyoruz. Hamas halen askeri kapasitesini artırmaya devam ediyor ve şiddet kullanmaktan vazgeçmiyor.
...
Başkonsolos Cohen İsrailli sanatçı Ester Rada’nın sahne aldığı resepsiyonda davetlilere yaptığı konuşmada şunları söyledi:
19 Mart’ta İstiklal Caddesindeki terör saldırısı iki ülke arasındaki işbirliğinin ne denli derin olabileceğini gösterdi. Türkiye’de başta siyasi yetkililer olmak üzere yerel polis, valilik ve hastaneler ellerinden gelen yaptılar. Öyle ki, 24 saatten kısa bir sürede hayatını kaybeden vatandaşlarımızın cenazelerini defnedilmek üzere İsrail’e ailelerine ulaştırmış olduk. Bu gece aramızda olan Vali Yardımcısı’nın da bana katılacağını düşünüyorum. Bu talihsiz olay iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşme için ne denli uygun bir zemine sahip olduğunu gösteriyor. İsrail ve Türkiye tarih boyu, son birkaç yıl hariç daima iyi ilişkiler içinde olmuşlardır. Bizler zamanında çok kuvvetli stratejik ve askeri bağlara sahip iki ülkeydik. Şahsen bu ilişkilerin tekrardan devam edeceğini umuyorum. 22 Mayıs’ta yeni hükümetin kurulması ardından müzakereler tekrar başlayacak ve iki ülke arasında anlaşmaya varılacaktır.