İsrail Batı Şeria’yı ‘Başka Bir Gazze’ye Dönüştürmekle Tehdit Ediyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü: İsrail’in önlemleri Batı Şeria’yı “başka bir Gazze”ye dönüştürmekle tehdit ediyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail’in, yabancıların Batı Şeria’ya girişine yönelik son zamanlarda uyguladığı önlemlerin, Filistinlilerin akrabalarından ve uluslararası toplumlardan ayrılmasını şiddetlendirerek, işgal altındaki bu Filistin topraklarını “başka bir Gazze”ye dönüştürmekle tehdit ettiği konusunda uyarıda bulundu. Söz konusu önlemler hem Avrupa … İsrail Batı Şeria’yı ‘Başka Bir Gazze’ye Dönüştürmekle Tehdit Ediyor Devamı »

Eklenme Tarihi: 24 Oca 2023
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 24 Oca 2023
İsrail Batı Şeria’yı ‘Başka Bir Gazze’ye Dönüştürmekle Tehdit Ediyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü: İsrail’in önlemleri Batı Şeria’yı “başka bir Gazze”ye dönüştürmekle tehdit ediyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail’in, yabancıların Batı Şeria’ya girişine yönelik son zamanlarda uyguladığı önlemlerin, Filistinlilerin akrabalarından ve uluslararası toplumlardan ayrılmasını şiddetlendirerek, işgal altındaki bu Filistin topraklarını “başka bir Gazze”ye dönüştürmekle tehdit ettiği konusunda uyarıda bulundu.

Söz konusu önlemler hem Avrupa Birliği hem de ABD tarafından kınandı.

İsrail, geçen Ekim ayında yürürlüğe giren bu prosedürlerden, İsrail’e giriş için gerekenlerden farklı olarak Batı Şeria’ya girişi düzenleyenleri açıklığa kavuşturmayı amaçladığını söylüyor. Yeni prosedürler kapsamında, Batı Şeria giriş belgesi artık 3 sayfa yerine 61 sayfadan oluşuyor. Bu önlemler iki yıllık bir deneme süresi boyunca uygulanacak.

HRW, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Bu önlemler, Batı Şeria’da halihazırda İsrail tarafından dayatılan ciddi hareket kısıtlamalarıyla karşı karşıya olan Filistinlilerin, Batı Şeria kimlik kartı olmayan aile üyeleriyle görüşme çabalarında ve öğrenciler, akademisyenler, yabancı uzmanlar ve başkalarıyla olan ilişkilerinde işini daha da zorlaştırabilir” ifadelerini kullandı.

HRW, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “İsrail makamları, yabancıların Batı Şeria’da öğretmenlik yapmasını, okumasını, gönüllü olmasını, çalışmasını veya yaşamasını her zaman zorlaştırdı.” Örgüt, “yeni talimatların uzun süredir uygulanan kısıtlamaları yasallaştırmasından ve sıkılaştırmasından” üzüntü duyduğunu kaydetti.

HRW’den Eric Goldstein, konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi: “Filistin üniversitelerinde eğitim verecek nitelikli akademisyenleri belirlemek, insan hakları aktivistlerinin işgal altındaki halkla etkileşimini engellemek veya aileleri acımasızca ayırmakla işgal ordusunun hiçbir ilgisi olmaması lazım.”

Goldstein, açıklamalarına şöyle devam etti: “İsrail, Batı Şeria’da vakit geçirmeyi zorlaştırıyor ve bunu yaparak Batı Şeria’yı, 15 yıldan fazla bir süredir iki milyon Filistinlinin fiilen dış dünyadan izole olarak yaşadığı Gazze gibi yapmak için daha fazla adım atmış oluyor.” Goldstein, bu politikanın, “Filistinlilerin dış dünyayla korumaya çalıştıkları sosyal, kültürel ve entelektüel bağları zayıflatmak için tasarlandığını” düşünüyor.

Gazze Şeridi, Hamas hareketinin, Şeridi kontrol altına almasının ardından 2007’den beri İsrail tarafından uygulanan sıkı bir hava, kara ve deniz ablukasına tabi tutuluyor. Yeni tedbirlerin en tartışmalı olanlarının arasında, yabancıların Filistinli eşlerinin yanına gitmek için Batı Şeria’ya girişlerinin düzenlenmesiyle ilgili olanlar yer alıyor.

Yeni kurallara göre, İsrail, “siyasi düzeydeki politikayı” ihlal ettiğini düşünürse, aile birleşimi taleplerini reddedebilir. İnsan Hakları İzleme Örgütü, ABD ve Avrupa Birliği’ni bu prosedürleri kolaylaştırması için İsrail’e baskı yapmaya çağırdı.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre insan hakları örgütü, “İsrailli Yahudilerin Filistinliler üzerindeki egemenliğini korumayı amaçlayan politika doğrultusunda, İsrailli yetkililer tarafından Filistinlilere yönelik uygulanacak şiddetli baskı ve bu baskının ırksal ayrımcılık ve zulüm gibi iki insanlık suçu olacağı” konusunda uyarıda bulundu.