İşgalci İsrail’in Ekonomi Bakanı: “İran meşru hedef haline geldi”

Nir Barkat, Filistinlilerin artık İsrail’de çalışmasına izin verilmeyeceğini söyledi Birleşmiş Milletler verilerine göre, yaklaşık 2 milyon kişinin yaşadığı Gazze Şeridi’nde 1,9 milyon kişi yerinden edildi (Reuters) İsrail Ekonomi ve Sanayi Bakanı Nir Barkat, Birleşik Krallık’ın önde gelen gazetelerinden Telegraph’a verdiği söyleşide, İran’ın “meşru hedef haline geldiğini” savundu. Gazze savaşının Lübnan ve İran’a yayılmasına dair endişeler her geçen … İşgalci İsrail’in Ekonomi Bakanı: “İran meşru hedef haline geldi” Devamı »

Eklenme Tarihi: 25 Oca 2024
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 25 Oca 2024
İşgalci İsrail’in Ekonomi Bakanı: “İran meşru hedef haline geldi”

Nir Barkat, Filistinlilerin artık İsrail’de çalışmasına izin verilmeyeceğini söyledi

Birleşmiş Milletler verilerine göre, yaklaşık 2 milyon kişinin yaşadığı Gazze Şeridi’nde 1,9 milyon kişi yerinden edildi (Reuters)

İsrail Ekonomi ve Sanayi Bakanı Nir Barkat, Birleşik Krallık’ın önde gelen gazetelerinden Telegraph’a verdiği söyleşide, İran’ın “meşru hedef haline geldiğini” savundu.

Gazze savaşının Lübnan ve İran’a yayılmasına dair endişeler her geçen gün artarken Barkat, söyleşide Tahran yönetimine sert sözlerle çıkıştı:

İran, İsrail için meşru bir hedeftir. Bundan kurtulamayacaklar. Yılanın başı Tahran’dır. Benim tavsiyem, Başkan Kennedy’nin Küba Füze Krizi’nde kullandığı stratejiyi benimsemektir. Kennedy, Küba’dan atılacak bir füzeye Moskova’ya fırlatılacak bir füzeyle karşılık verileceğini söylemişti. İranlıların, İsrail’e karşı üçüncü taraflar aracılığıyla saldırı düzenlemenin yanlarına kar kalmayacağını, biz geceleri rahat uyumazsak onların da rahat uyuyamayacağını anlamalarını çok net şekilde sağlamalıyız.

Barkat, İsrail’in uzun bir savaşa hazır olduğunu söyleyerek, “Hizbullah tehdidinin de ortadan kaldırılması gerektiğini” belirtti.

Telegraph’ın aktardığına göre Gazze savaşının İsrail’e günlük maliyeti 1 milyar şekel (8,2 milyar TL) civarında. 64 yaşındaki bakan, İsrail ekonomisinin Lübnan’da açılacak ikinci bir cephenin yükünü de kaldırabilecek güçte olduğunu savundu.

Barkat, savaşın ardından artık Filistinlilerin İsrail’de çalışmalarına izin verilmeyeceğini belirterek, “Filistinli çalışanlarla işimiz bitti. Bunun arkasındaki mantık çok basit: Sadece barışçıl ülkelerden yabancı çalışanlar istiyoruz. Düşman ülkelerden gelecek işçileri istemiyoruz” dedi.

Bakan, İsrail’de halihazırda 130 bin civarında yabancı uyruklu işçi olduğunu, bunların çoğunun 5 yıllık çalışma ve oturma izni bulunduğunu söyledi. Barkat, en kısa süre içinde bu sayıyı en az 300 bine çıkarmak istediklerini de ifade etti.

Öte yandan İsrailli bakan, Gazze Şeridi’nin kontrolünü elinde tutan Hamas’la Batı Şeria’daki Filistin Ulusal Yönetimi’nin “birbirinden hiçbir farkı olmadığını” öne sürerek, “Çocuklarına okullarda ve anaokullarında Yahudileri öldürmelerini öğretiyorlar” diye konuştu.

Barkat, İsrail’in Gazze’de yürüttüğü askeri operasyonların tamamen hukuka ve etik standartlara uygun olduğunu iddia ederken, “Gerçeği söylemek gerekirse bazen çok daha agresif bir yöntem kullanmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.

nir barkat.jpg

Barkat, Likud partisinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun yerine geçecek isim olarak görülüyor

Gazze savaşı

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları’nın 7 Ekim’de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti.

Filistin Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze’de 11 bini çocuk, 7 bin 500’ü de kadın en az 25 bin 490 kişi şehit oldu, 63 bin 354 kişi de yaralandı.

İsrail ise Gazze’den düzenlenen saldırılarda 556’sı asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.