Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) bağlı Filistinli Esirler ve Özgürlüğüne Kavuşanlar Heyeti yaptığı yazılı açıklamada, İsrail cezaevlerinde 1993 öncesinden bu yana bulunan 28 Filistinli tutukludan 14’ünün İsrail vatandaşı olduğu belirtildi.
Açıklamaya göre, İsrail vatandaşı ve Kudüs kimliği taşıyan Filistinli tutukluların İsrail makamları tarafından ayrımcılığa ve daha fazla kötü muameleye maruz kaldıkları kaydedildi.
Aileleriyle görüşmelerine izin verilmiyor
İsrail vatandaşı Filistinli tutukluların iyi halden cezalarının düşürülmesi durumuna tabi tutulmadığı belirtilen açıklamada, bu tutukluların aileleriyle telefon görüşmelerine izin verilmediği, aileleriyle görüştürülmediği ve benzeri durumlardan mahrum bırakıldığı ifade edildi.
İsrail makamları, İsrail vatandaşlığına sahip oldukları için İsrail vatandaşı tutuklu Filistinliler konusunda Filistin yönetimi ile müzakere yapmayı reddediyor.
İsrail’in kuzeyindeki Hadarim cezaevinde 30 yıllık tutukluluk süresini tamamlayan İsrail vatandaşı Filistinli Mahmud Cebbarin dün özgürlüğüne kavuşmuştu.
6 bin 500 Filistinli tutuklu
Filistin resmi kaynaklarına göre, İsrail hapishanelerinde 62'si kadın, 450'si idari tutuklu, 12'si milletvekili ve 300'ü çocuk olmak üzere yaklaşık 6 bin 500 Filistinli var.
İsrail ile Filistin arasındaki barış çabalarının çerçevesini çizen Oslo Anlaşması, 13 Eylül 1993'te dönemin İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Peres ile o zaman FKÖ'nün müzakereci ismi Mahmud Abbas tarafından Washington'da imzalanmıştı.
Anlaşma töreninde dönemin ABD Başkanı Bill Clinton, Dışişleri Bakanı Warren Christopher, Rusya Dışişleri Bakanı Andrei Kozyrev ile daha sonra Filistinlilerle barış çabaları nedeniyle İsrailli bir sağcının suikastı sonucu yaşamını yitiren İsrail Başbakanı İzak Rabin ile FKÖ Başkanı Yasir Arafat da hazır bulunmuştu.
Anlaşma gereği, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde Filistinliler için özerk yönetim kuruldu.