İsrail, Mescid-i Aksa'daki yeni atamalara engel oluyor

Mescid-i Aksa imamı, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya güvenlik görevlilerini atamalarına engel olduğundan ve kendilerini tutuklamakla tehdit etmesinden şikayet etti.

İsrail, Mescid-i Aksa'daki yeni atamalara engel oluyor
11 Oca 2022 15:38:10

İsrail makamları, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehri bölgesinde yer alan Mescid-i Aksa'nın yeni Filistinli güvenlik görevlilerinin atanmasını engelledi ve Filistin'deki Kudüs İslami Vakfı'nın yöneticilerini güvenlik görevlileri atamaları durumunda tutuklamakla tehdit etti.

Mescid-i Aksa'nın Filistinli kıdemli imamı İkrime Sabri, Mescid-i Aksa yerleşkesini yöneten Kudüs İslami Vakfı'nın kutsal mescid kompleksini denetlemek ve güvenliğini sağlamak için İsrail'in engel olması nedeniyle atama yapamadığını, vakfın İsrail'e rağmen atama yapması durumunda ise tutuklanma ile tehdit edildiğini ifade etti.

Sabri, bu nedenle Mescid-i Aksa'da denetim ve güvenlik açığı bulunduğunu bildirdi.

Yerleşik uygulamada, Kudüs İslami Vakfı güvenlik görevlilerinin isim listesini belirleyip onay için Ürdün'ün Vakıflar ve İslami İşler Bakanlığı'na gönderiyor, Ürdün de itiraz etmeksizin bu isimleri atıyordu. Çünkü Ürdün, İsrail ile yapılan ortak bir anlaşmanın parçası olarak Kudüs'teki Mescid-i Aksa'nın güvenliğinden sorumlu olarak hareket ediyor.

İsrail atamalara engel oldu

Fakat bu kez Ürdün'ün belirlenen isimlerin atanmasına onayına rağmen İsrail bu atamalara engel oldu. Bu engele Ürdün'den tepki verilmemesi dikkat çekti.

İsrail, 1980'de Mescid-i Aksa da dahil tüm Kudüs'ü ilhak ettiğini duyurduğundan Batı Şeria'dan farklı olarak Mescid-i Aksa'nın yer aldığı bu bölgede kendi kanunlarını uyguluyor. Mescid-i Aksa'yı yıkıp yerine kendi dini mabedini inşa etmeyi hedeflediği belirtilen İsrail'in bu yolla Mescid-i Aksa'yı bakımsızlaştırmaya çalıştığı belirtiliyor.

Etiketler:   Mescid-i Aksa


0 Yorum

Yorum Yaz