Haber kuruluşu El Cezire’nin bildirdiğine göre, açılan dava Amerikalı sivil toplum kuruluşlarının yardım yapılan İsrail ordusunu ve Filistin topraklarında yasa dışı inşa edilen yerleşim yerlerinin desteklenmesini durdurmayı hedefliyor.
İsrail’e yardım gönderen sivil toplum kuruluşlarının ABD Gelir Yasası’nda “501(c)(3)” koduyla tanımlandığı ve bağışçıların İsrail’e yaptıkları yardımları vergiden düştüğü belirtildi. Dava dilekçesinde, sivil toplum kuruluşlarının İsrail’e yardım ederek ABD yasaları ile uluslararası hukuku ihlal ettiği, ABD dış politikasına zarar verdiği ve Filistinlileri hedef alan sayısız suç ve insan hakları ihlaline katkıda bulunduğu savunuldu. Hazine Bakanlığı yetkilileri ise devam etmekte olan bir dava üzerine yorum yapmak istemediklerini belirterek konu hakkında soruları yanıtsız bıraktı. Davayı açanlardan Filistin kökenli Amerikalı yazar ve insan hakları savunucusu Susan Abulhawa, yardım gönderen sivil toplum kuruluşlarının İsrail tarafından mağdur edilenlerin haklarını geri vermeye zorlanması gerektiğini söyledi.
Vergi muafiyeti sonlandırlmalı
Davanın avukatı Martin McMahon da Hazine Bakanlığı’nın yardımda bulunan sivil toplum kuruluşlarının sadece vergi muafiyetini sonlandırmamasını, aynı zamanda yüz milyonlarca dolar değerindeki geçmiş vergilerin de bu kuruluşlara tekrar uygulanması gerektiğini belirtti.
Ülke içerisinde büyük tartışmalara neden oluyor
Hazine Bakanlığının 21 Aralık’ta açılan davaya cevap vermesi için 60 gün süresi bulunuyor. ABD yasalarına göre, bazı ülkelere yapılan yardımlar vergiden düşürülebiliyor. İsrail de bu ülkeler arasında yer alıyor ancak bağışı yapan kişi ya da kuruluşun yardım yapıldığı yıl içerisinde İsrail’den bir geliri olması gerekiyor ve bu gelirden yapılan yardımın sadece bir bölümünü vergiden düşebiliyor. ABD’nin yabancı ülkelere yaptığı yardım ülke içerisinde büyük tartışmalara sebep oluyor. Obama yönetiminin 2015 yılında İsrail’e 3,7 milyar dolarlık askeri yardımda bulunduğu belirtiliyor.