Katarlı yetkililer, Mart 2022’de ortak füze savunma sistemlerini görüşmek üzere Mısır’da ABD ve İsrailli yetkililerle bir araya gelmişti.
İsrail askeri yetkililerinin gizli bir şekilde Katar’da bulunan ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı üssüne gönderildiği iddia edildi.
Middle East Eye’a konuşan kaynaklar, İsrailli askeri yetkililerin gönderildiği üssün, Katar’ın batısında bulunan El Udeyd Hava Üssü olabileceğine işaret etti.
ABD liderliğinde 2020 yılında birkaç Orta Doğu ülkesiyle ilişkileri normalleştiren İsrail bu bağlamda Pentagon Birleşik Komutanlık Planı’ndaki değişiklikle CENTCOM yetki alanına dahil edilmişti. Bu hamle, İsrail’in Orta Doğu’ya daha çok müdahil olacağı bir adım olarak yorumlanmıştı.
CENTCOM Sözcüsü Yarbay Dave Eastburn, İbrahim Anlaşmaları’nın ardından İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki tansiyonların düşmesi, Orta Doğu’daki tehditleri en aza indirgemek konusunda ABD’ye büyük fırsatlar sağladı.” dedi.
Katar İsrail ile ilişkileri normalleştirme konusuna nasıl bakıyor?
Katar, İsrail’in 2008-2009 yıllarında Gazze’ye yönelik gerçekleştirdiği saldırıların ardından İsrail ile ilişkilerini askıya almıştı.
Fakat Katar, Filistinlilere yönelik yardımlar hususunda İsrail ile çalışmayı sürdürdü.
Öte yandan İsrail-Filistin çatışmalarının önlenmesi kapsamında bağımsız bir Filistin devletini öngören iki devletli çözüm yaklaşımını benimseyen Katar, ABD öncülüğündeki İbrahim Anlaşmaları’na sıcak bakmıyor.
Atlantik Konseyi’nde analist olan R. Clarke Cooper, İsrail’in CENTCOM’a dahil edilmesinde kolaylık sağlayan İbrahim Anlaşmaları’nın tüm Arap ülkelerini İsrail ile ilişkilerini değerlendirme konusunu gözden geçirmeye ittiğini söyledi.
Cooper ayrıca, İbrahim Anlaşmalarını onaylamasında İran’ın mevcut tehditlerinin de gözden geçirilecek bir seçenek olduğunun altını çizdi.