İstanbul Barosu, Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan protestolar sırasında yaşanan hak ihlallerine dair kapsamlı bir rapor yayımladı. Baro tarafından hazırlanan raporda, son bir ayda İstanbul’da en az 593 kişinin gözaltına alındığı, bu kişilerin önemli bir bölümünün kötü muamele ve orantısız polis müdahalesine maruz kaldığı belirtildi.
Rapora göre, gözaltına alınanlardan 238’i tutuklandı, 83 kişiye ev hapsi verildi, 37 kişi hakkında ise yurt dışı çıkış yasağı getirildi. Gözaltına alınanlar arasında 26 çocuk ve 10'dan fazla avukat da yer aldı.
Gözaltı sürelerinin dört güne kadar uzatıldığı belirtilen raporda, nezarethane koşulları da ayrı bir hak ihlali başlığı altında değerlendirildi. Kadınların çıplak aramaya maruz bırakıldığı yönündeki beyanlara da dikkat çekildi.
Baro, ters kelepçelemenin “olağan uygulama” hâline geldiğini, bazı durumlarda plastik kelepçelerin bıçak ya da çakmak ateşiyle açıldığını ve bu sebeple yaralanmalar yaşandığını açıkladı.
Protestolara katılan yurttaşlara çoğunlukla “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet”, “Cumhurbaşkanına hakaret” ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek “suç işlemeye tahrik” suçlamaları yöneltildi.
Ayrıca, 549 kişi hakkında 12 ayrı ceza davası açıldığı bilgisine de yer verilen raporda, bu dosyaların hiçbirinde tutuklu kalmadığı kaydedildi. Ancak, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla açılan soruşturmalar kapsamında en az 14 kişinin halen tutuklu olduğu belirtildi.