LGBT (Lesbian (lezbiyen), Gay (Gey), Biseksüel (Aynı anda iki cinsiyete karşı da arzu hissedenler), Transgender (Kendisi Erkek olup kadın gibi hisseden veya kadın olup, kendisini erkek gibi hissedenler, cinsiyet değiştirenler) ile ilgili özellikle son 5 yıldır birçok ülkede açılımlar gerçekleşiyor, birçok ülke LGBT ve eşcinsel ilişkileri daha önce suç sayarken ya da yasal olarak kabul etmezken, artık bu tarz ilişkileri kabul ediyor.
LGBT VE EŞCİNSEL EVLİLİKLER BİRÇOK ÜLKEDE YASAL!
• Daha öncesinde birçok ülke eşcinsel evliliklere yasal eşitlik vermiş olsa da özellikle 26 Haziran 2015 tarihinde ABD genelinde eşcinsel evliliklerin yasal hale gelmesi ile tüm dünyada LGBT hareketi hız kazanmış oldu.
• Eşcinsel evliliklerin yasal hale geldiği ülkelerden bazıları ve yasallaşma seneleri şu şekilde: Danimarka: 2012, Fransa, Uruguay, Yeni Zelanda, Kolombiya: 2013, İngiltere, Wales, İskoçya: 2014, Luxemburg, İrlanda, ABD: 2015, Finlandiya, Malta, Almanya: 2017, Avusturalya: 2018, Avusturya: 20192 ve daha öncesinden de buna müsaade eden birçok ülke var.
• Meksika ve Brezilya gibi Latin Amerika ülkelerinde ise ülke genelinde olmasa dahi birçok eyalette eşcinsel evliliklere müsaade ediliyor hatta 2015 senesinde Meksika anayasa mahkemesi eşcinsel evliliklerin yasaklanmasını anayasaya aykırı gördüğüne hükmetmiştir.
• Bunun yanında Hindistan (2018) gibi daha “muhafazakâr” denilebilecek ülkelerde evliliklere müsaade edilmezken eşcinsel ilişkilere veya birlikteliklere müsaade ediliyor.
• Ülkelerde yasallaşma süreci genellikle şu şekilde işliyor: Önce eşcinsellik genel olarak suç olmaktan çıkıyor, eşcinsel ilişkiye girmek yasal hale geliyor, ardından eşcinsel kişilerin bir arada ilişki kurmuş şekilde yaşamalarına müsaade ediliyor, ardından da evliliklerine izin veriliyor ve yasal olarak diğer evliliklerle aynı statüye getiriliyor. Bunun yanında eşcinsellere hakaret etmek de birçok ülkede yasaklanıyor.
AVRUPA ÜLKELERİNDE EŞCİNSELLİK DURUMU
• 2016 yılında “Dalia Research” isimli kuruluşun AB ülkelerinden Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Avusturya, Hollanda, Polonya ve Macaristan’da yapılan bir araştırmasından şu şekilde sonuçlar çıkmıştır: Bu ülkelerin genelinde araştırmaya katılan kişilerin %6’sı kendisini “eşcinsel, biseksüel veya transseksüel” olarak tarif ediyor.
• Ülkelere göre ise dağılım şu şekilde: Almanya %7,4, İspanya %6,9, İngiltere %6,5, Hollanda %6,4, Avusturya %6,2, Fransa %5,4, Polonya %4,9, İtalya %4,8, Macaristan %1,5. Bu araştırma sonuçlarını bu ülkelerin toplam nüfusunun %6’sı olarak hesaplarsak bu 9 ülkede yaklaşık 23,7 milyon kişinin kendisini eşcinsel gördüğü ifade edilmiş oluyor.
• Araştırma sonucunda özellikle de genç nesilde bu oranın daha yüksek olduğu ifade ediliyor: 14-29 yaş arasında katılımcıların İspanya’da %14’ü, Almanya’da %11’i, İngiltere’de %12’si kendisinin yalnızca heteroseksüel değil, aynı anda LGBT’li olduğunu ifade ediyor.3
• Dalia kurumu yaptıkları bu araştırmanın daha anonim bir şekilde yapıldığından dolayı sonuçların başka araştırmalara göre daha yüksek ve gerçekçi olduğunu ifade ediyor.4
TÜRKİYE’DE LGBT İLE İLGİLİ BAZI İSTATİSTİKLER:
• Dünya’nın önde gelen LGBT Pazarlama Örgütü OutNow kurucusu ve yöneticisi olan Ian Johnson’un söylediğine göre Türkiye’de 3 milyondan fazla eşcinsel yaşıyor.
• 30 Haziran 2013 tarihinde İstanbul’da gerçeklesen LGBT’lilerin düzenlediği “Onur Yürüyüşü(!)” yaklaşık 100.000 katılımcı ile Doğu Avrupa’da bugüne kadar yapılmış olan en büyük “Onur Yürüyüşü(!)” olarak gerçekleştirilmiştir.
• 2003-2014 arası bu yürüyüşlere her sene müsaade edilirken, 2015 senesinden beri çeşitli yasal engellerle karşılaşılıyor. Fakat yine de Türkiye Müslüman ülkeler arasında eşcinselliğin yasak olmadığı az sayıda ülkelerden birisidir.
BAZI ÜLKELERDE EN ÜST KADEMELERDE ÜNLÜLER VE SİYASETÇİLER AÇIKÇA EŞCİNSEL OLDUĞUNU İLAN EDİYOR
• Batı’da birçok ülke ve şehirde önemli görevler, hatta bazı bakanlıklar belli dönemlerde eşcinseller tarafından üstlenilmiştir: Almanya’da Guido Westerwelle yıllarca FDP (Almanya Liberal Demokrat Partisi) bünyesinde üst düzey siyaset yürütmüş ve 2009-2013 yılları arasında Almanya Dış İşleri Bakanlığı görevini üstlenmiştir. 2016 senesinde vefat eden Westerwelle açık bir şekilde eşcinsel olduğunu ilan ederek başka bir erkek ile beraber yaşıyordu.
• Almanya’nın en büyük iki şehri olan Berlin ve Hamburg uzun yıllar boyunca eşcinsel siyasetçiler tarafından yönetilmiştir: Hamburg’da Ole von Beust 2001-2010 yılları arasında belediye başkanı iken, Berlin şehrinde Klaus Wowereit 2001-2014 arasında belediye başkanlığı yürütmüştür. Almanya’da bu kişilerden başka meşhur siyasetçi, futbolcu, sanatçı veya ünlüler de aynı şekilde açıkça LGBT’li olduğunu ilan etmişlerdir.
• LGBT düşüncesinin sevimli kılındığına dair bir başka örnek ise Eurovision şarkı yarışmasında görülmüştür: 2014 senesinde Conchita Wurst ismiyle bilinen travesti Avusturyalı Thomas Neuwirth yarışmayı kazanmış ve bu vesile ile uzun süre LGBT güzellemeleri batı ve hatta dünya medyasında yer almıştır.
• Batı ülkelerinde, özellikle de ABD ve Almanya’da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bilinen yüzlerce açıkça eşcinsel olduğunu belirtmiş milletvekili veya üst düzey siyasetçi bulunmaktadır. Almanca Vikipedi sitesinde ülkelere ayrılmış bilinen yüzlerce ismin listesi mevcuttur.
Kaynak: Furkan Nesli Dergisi, sayı 103