İsveç’te Kuran-ı Kerim yakan alçağa “etnik gruba karşı tahrik” suçlaması

İsveç’in başkenti Stockholm’deki caminin önünde bir kişi Kuran’ı Kerim yaktı ve yırttı. Polis eylemi gerçekleştiren kişiyi “etnik bir gruba karşı tahrikle” suçladı. İsveç polisi Kuran’ı Kerim yakma ve yırtma eylemine izin vermişti. Eylemi organize eden iki kişiden biri Kuran’ı Kerim sayfalarını yırttı, ayakkabılarını sildi, içine domuz pastırması koyduktan sonra da Kuran-ı Kerim’i ateşe verdi. Diğer … İsveç’te Kuran-ı Kerim yakan alçağa “etnik gruba karşı tahrik” suçlaması Devamı »

Eklenme Tarihi: 29 Haz 2023
3 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 29 Haz 2023
İsveç’te Kuran-ı Kerim yakan alçağa “etnik gruba karşı tahrik” suçlaması

İsveç’in başkenti Stockholm’deki caminin önünde bir kişi Kuran’ı Kerim yaktı ve yırttı. Polis eylemi gerçekleştiren kişiyi “etnik bir gruba karşı tahrikle” suçladı.

İsveç polisi Kuran’ı Kerim yakma ve yırtma eylemine izin vermişti. Eylemi organize eden iki kişiden biri Kuran’ı Kerim sayfalarını yırttı, ayakkabılarını sildi, içine domuz pastırması koyduktan sonra da Kuran-ı Kerim’i ateşe verdi. Diğer eylemci ise megafonla etrafta toplanan kalabalığa seslendi.

İsveç Başbakanı: “Yasal ama uygun değil” İsveç polisi daha önce Kuran-ı Kerim karşıtı gösterilerle ilgili başvuruları reddetmiş ancak mahkemeler bu gösterileri ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirerek buna karşı çıkmıştı.

Stockholm’deki eylem İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin görüşmelerin devam ettiği bir döneme ve NATO zirvesine iki hafta kala gerçekleşti.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson bugün düzenlediği bir basın toplantısında sözkonusu eylemin İsveç’in NATO sürecini nasıl etkileyeceği konusunda bir tahminde bulunmayacağını söyledi.

İsveç Başbakanı, Kuran-ı Kerim yakma eylemleri için “Yasal ama uygun değil” dedi; bu konuda kararın İsveç polisine ait olduğunu ekledi.

Eyleme katılanlardan Salvan Momika son dönemde bir gazeteye verdiği röportajda kendisini Kuran-ı Kerim’in yasaklanmasını isteyen Iraklı bir mülteci olarak tanımlamıştı.

“Gösterinin başka yere yönlendirilmesi önerildi ama bunu yapmamayı tercih ettiler” Stockholm’deki caminin imamı Mahmud Halfi İsveç polisinin Kurban Bayramı’nın ilk gününde eyleme izin vermesinden hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi.

Halfi yaptığı yazılı açıklamada, “Polise gösterinin başka bir yere yönlendirilmesi önerisinde bulunduk. Bu yasalar çerçevesinde mümkün. Ama bunu yapmamayı tercih ettiler” dedi.

Mahmud Halfi’nin yaptığı açıklamaya göre, camiyi her yıl Bayram kutlamaları vesilesiyle yaklaşık 10 bin kişi ziyaret ediyor.

Uluslararası ajanslar eylemin Müslümanların kutladığı Kurban Bayramı’nın ilk gününe denk geldiğine dikkat çekti.

İsveç polisi, bugün planlanan gösteri için verdiği izin belgesinde, “dış politika sonuçları doğurabilecek” olsa da, “Kuran yakılmasıyla bağlantılı güvenlik riskleri ve sonuçlarının başvurunun reddedilmesini gerektirecek nitelikte olmadığını” bildirmişti. Türkiye Ocak ayı sonunda, Danimarkalı aşırı sağcı siyasi parti Hard Line’ın lideri Rasmus Paludan’ın Stockholm’deki Türk Büyükelçiliği yakınında Kuran yakmasının ardından İsveç ile NATO başvurusu konusundaki görüşmeleri askıya almıştı.

İsveç polisinin eyleme izin vermesine Ankara’dan ilk tepki Dışişleri Hakan Fidan’dan geldi.

Hakan Fidan Twitter’da, ”Mübarek Kurban Bayramı’nın ilk gününde Kutsal Kitabımız Kur’an-ı Kerim’e yönelik İsveç’te yapılan aşağılık eylemi lanetliyorum! İslam karşıtı bu eylemlere ifade özgürlüğü bahanesiyle izin verilmesi kabul edilemez. Bu tarz menfur eylemlere göz yummak suça ortak olmaktır” dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de Twitter’da paylaştığı mesajda, İsveç makamlarının, başvuruya onay vermesini lanetlediklerini, İsveç Yüksek Mahkemesi’nin nefret suçlarını himaye eden tutumunu şiddetle kınadıklarını söyledi.

Parti Sözcüsü Çelik, ”Daha önce de ifade ettiğimiz gibi Kur’an-ı Kerim’e karşı yapılmış her saygısızlık insanlık suçudur. Bu lanetli eylemlere karşı siyasi ve hukuki her zeminde en güçlü şekilde mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

İfade özgürlüğü gerekçesi

İsveç polisi son dönemde Kur’an karşıtı gösteriler için yapılan birçok başvuruyu reddederken, ülkenin mahkemeleri bu kararları ifade özgürlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle bozmuştu. Aralarında Suudi Arabistan, Ürdün ve Kuveyt’in de bulunduğu çok sayıda Arap ülkesi de Ocak ayındaki Kur’an yakma eylemini kınamış, protesto gösterileri düzenlenmişti.

İsveç’in NATO üyeliği sürecini etkiler mi?

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson bugün yaptığı açıklamada, ülkesinin NATO’ya gelecek ay Vilnius’ta yapılacak zirveden önce ya da zirvede katılmak istediğini; ancak o zamana kadar bunu yapabileceklerinden emin olmadığını söyledi. Türkiye, İsveç’in NATO üyeliğine henüz onay vermedi.

İsveç’in NATO üyeliği en son Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg arasında bu hafta yapılan telefon görüşmesinde gündeme gelmişti.

Türkiye bu görüşmede, “İsveç’in üyeliğine karşı yapıcı tutumunun devam ettiğini, ancak terör örgütleri yanlıları İsveç’te serbestçe eylem düzenledikçe, yapılan mevzuat değişikliklerinin bir anlamının olmadığını” iletmişti.