“İsrail’e daha fazla silah gönderildiği dönem Conte hükümeti dönemiydi”
İtalya, Filistinli İslamcı hareket Hamas ile çatışmanın başladığı tarih olan “7 Ekim’den bu yana İsrail’e her türlü silah göndermeyi” durdurdu ve Demokrat Parti sekreteri Eli Schlein “yanlış bilgi verdi”. Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Antonio Tajani bunu “Nazione”, “Giorno” ve “Resto del Carlino” ile yaptığı röportajda söyledi . “İsrail’e daha fazla silah gönderildiği dönem Conte hükümeti dönemiydi. Ancak savaşın başlamasından bu yana her türlü silah sistemi veya askeri teçhizatın sevkiyatını askıya aldık. Ve böylece Schlein var olmayan şeylerden bahsediyor. Tamamen propaganda. Demokrat Parti’nin daha iyi bilgilendirilmesi gerekiyor” dedi Tajani.
Tajani, BM’nin talep etmesi halinde İtalya’nın Gazze Şeridi’nde bir Arap ülkesinin liderliğindeki barış gücü kapsamında askeri konuşlandırabileceğini de sözlerine ekledi. “Bu arada savaşı sonlandırıp Gazze’de Birleşmiş Milletler himayesinde geçici bir yönetim kurmamız gerekiyor ki bu misyonun bir Arap ülkesi tarafından yönetilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu bağlamda bize sorulursa barışı koruma misyonu için ordumuzu konuşlandırmaya hazırız. Ayrıca Lübnan’daki Unifil misyonunda da bulunuyoruz, Batı Şeria’da da Carabinieri varlığımız var. İtalya’nın bu bölge hakkında iyi bir bilgisi var. Savaştan sonra İsrail’i tanıyan ve İsrail tarafından tanınan bir Filistin devleti yaratmalıyız. Şunu kastediyorum: Geçiş aşamasındaki hipotezlerden biri, barışı ve istikrarı garanti altına alacak Birleşmiş Milletler güçlerinin varlığıdır” dedi bakan.
Kızıldeniz’deki krizle ilgili olarak İtalyan diplomasisinin başkanı, Pazartesi günü Brüksel’de, seyrüsefer özgürlüğünü garanti altına almak için Aspis (Yunancada “kalkan”) adı verilen bir Avrupa misyonunun gönderilmesi olasılığını nasıl tartışacağını açıkladı. “Fransa ve Almanya ile hazırlanan bir belgeyi sunacağız. Bunu Savunma Bakanı (Savunma Bakanı Guido) Crosetto ile birlikte yazdık. İtalyan hükümeti ulusal çıkarları savunma konusunda birleşmiş durumda; Brüksel’deki amaç, Avrupa ülkelerini yeni bir Avrupa denizcilik misyonu oluşturma önerimiz doğrultusunda birleştirmektir. Limanlarımız ve ihracatımız için gerekli olan seyrüsefer özgürlüğünü ve deniz trafiğini korumak zorunda kalacak bir misyon. Süreci hızlandırmak için Hürmüz’de seyrüsefer özgürlüğünü garanti eden mevcut misyonun görevleri Süveyş’i de kapsayacak şekilde genişletilebilir. Hepsi AB ülkelerinin katılımıyla ama sadece değil: Mesela halihazırda Hürmüz’de olan Norveç gibi ülkeleri düşünüyorum. Tüccar trafiğine eşlik edecek güçlü ve tetikte bir savunma misyonu olacak. Kimse bizden Yemen’de savaş misyonu istemedi.”
Kaynak: Nova News