İtalya ve Çin ilişkileri ‘sıfırlamak’ için 3 yıllık bir plan imzaladı

Meloni’nin beş günlük ziyareti, İtalya’nın Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi’nden çekilmesinden birkaç ay sonra gerçekleşti. Çin’in başkenti Pekin’e beş günlük resmi ziyarette bulunan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Pazar günü yaptığı açıklamada, İtalya ve Çin’in geçmiş anlaşmaları uygulamak ve yeni işbirliği biçimlerini denemek üzere üç yıllık bir eylem planı imzaladığını duyurdu. Meloni, Avrupa Birliği (AB) ile … İtalya ve Çin ilişkileri ‘sıfırlamak’ için 3 yıllık bir plan imzaladı Devamı »

Eklenme Tarihi: 29 Tem 2024
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 29 Tem 2024
İtalya ve Çin ilişkileri ‘sıfırlamak’ için 3 yıllık bir plan imzaladı

Meloni’nin beş günlük ziyareti, İtalya’nın Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi’nden çekilmesinden birkaç ay sonra gerçekleşti.

Çin’in başkenti Pekin’e beş günlük resmi ziyarette bulunan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Pazar günü yaptığı açıklamada, İtalya ve Çin’in geçmiş anlaşmaları uygulamak ve yeni işbirliği biçimlerini denemek üzere üç yıllık bir eylem planı imzaladığını duyurdu.

Meloni, Avrupa Birliği (AB) ile ticaret savaşlarına girileceği yönündeki endişelerin yanı sıra otomobil üretimi ve diğer sektörlerde Çin yatırımlarını çekmeye yönelik devam eden ilgi nedeniyle Çin ile ilişkileri sıfırlamaya çalışıyor.

Çin Başbakanı Li Qiang ile görüşmesinin başında yaptığı açıklamada Meloni, “Kesinlikle yapacak çok işimiz var ve bu çalışmanın küresel düzeyde böylesine karmaşık bir aşamada faydalı olabileceğini ve çok taraflı düzeyde de önemli olduğunu düşünüyorum,” dedi.

Beş günlük ziyareti, İtalya’nın, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in küresel ticareti canlandırmak ve aynı zamanda Çin’in diğer ülkelerle bağlarını derinleştirmek için dünya genelinde enerji ve ulaşım altyapısı inşa etme politikası olan Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi’nden (nam-ı diğer Bir Kuşak, Bir Yol) çekilmesinden birkaç ay sonra gerçekleşti.

Yine de İtalya, Çin ile güçlü bir ekonomik ilişki sürdürme konusundaki istekliliğini sürdürüyor. İtalyan Fiat’ın da dahil olduğu büyük bir otomobil üreticisi olan Stellantis, geçtiğimiz mayıs ayında Çinli bir elektrikli otomobil girişimi olan Leapmotor ile Avrupa’da elektrikli araç satışına başlamak üzere bir ortak girişim kurduğunu duyurdu.

Meloni ile görüşmesinin ardından İtalyan ve Çinli iş dünyası liderlerine hitap eden Li, Çin’in ekonomisini yükseltme çabasının yüksek kaliteli ürünlere olan talebi arttıracağını ve iki ülke şirketleri arasındaki işbirliği fırsatlarını genişleteceğini söyledi.

Li ayrıca, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde faaliyet gösteren işletmelerden sıkça duyulan şikâyetlere yanıt olarak Çin pazarlarını daha fazla açma, yabancı şirketlerin Çinli şirketlerle aynı muameleyi görmesini sağlama ve şeffaf ve öngörülebilir bir iş ortamı yaratma sözü verdi.

“Aynı zamanda İtalyan tarafının İtalya’da iş yapan Çinli şirketlere daha adil, hakkaniyetli ve ayrımcı olmayan bir iş ortamı sağlamak için Çin ile birlikte çalışacağını umuyoruz,” dedi.

Meloni iş dünyası liderlerine, iki tarafın elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerjiyi içeren bir endüstriyel işbirliği mutabakatı imzaladığını söyledi ve bu sektörleri, “Çin’in bir süredir teknolojik sınırlarda faaliyet gösterdiği … ve yeni bilgi sınırlarını ortaklarıyla paylaştığı sektörler” olarak nitelendirdi.