İtalya'da 'eşcinsel haklarını koruyacak' yasa tasarısı Senato'dan döndü

İtalyan parlamentosunun üst kanadı Senato, eşcinsellere (LGBT+) karşı şiddet ve ayrımcılığı yasaklayacak yasa tasarısını reddetti.

Eklenme Tarihi: 27 Eki 2021
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
İtalya'da 'eşcinsel haklarını koruyacak' yasa tasarısı Senato'dan döndü

Aşırı sağcı Lig Partisi ve İtalya’nın Kardeşleri (FdI) Partisi'nin itiraz ettiği "DDL Zan" olarak bilinen tasarının görüşülmesi 131'e karşı 154 oyla reddedildi.

Planın gündeme getirilmesi Vatikan ve Roma yönetimleri arasında diplomatik gerginliğe yol açmıştı.

Mevzuatla İtalya'nın ceza kanununun cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve engellilik temelinde ayrımcılığı yasaklayacak şekilde değiştirmesi planlanıyordu.

Yasa tasarısı ilk olarak, İtalya'da artan homofobik ve transfobik saldırı dalgasına tepki olarak, merkez sol milletvekili Alessandro Zan tarafından Mayıs 2018'de alt mecliste tanıtıldı.

Tasarı, Kasım 2020'de parlamentonun alt kanadından geçti ancak Senato'da tartışmalara yol açtı.

Yapılması düşünülen değişiklik Vatikan da dahil olmak üzere sağcı politikacılar ve Katolikler tarafından istenmedi.

Şu anda, İtalya'nın ceza kanununun nefret suçlarını ve ayrımcılığı yasaklayan bölümü yalnızca açıkça "ırksal, etnik, ulusal veya dini" saiklerden bahsediyor. Zan yasa tasarısının buna cinsiyet, toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve engellilik olarak beş yeni kategori eklemesi planlanıyordu.

Bu tür temellere dayalı ayrımcılık eylemleri 18 ay hapis veya 6 bin euro para ile cezalandırılıyor. Şiddet suçlarına ise dört yıl hapis cezası veriliyor.

"İtalya'yı geri götürmek istediler"

Uzun süredir yasaya karşı çıkan ve çok sayıda değişiklik öneren Lig Partisi lideri ve eski İçişleri Bakanı Matteo Salvini, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "(Alessandro Zan), ailelerden, derneklerden, Papa'dan ve LGBT ve feminist temsilcilerden gelen her türlü diyaloğu ve önerilen her değişikliği reddetti. Sonuç mu? DDLZan aylarca ve yıllarca süren gereksiz tartışmalarda başarısız oldu" dedi.

Merkez soldaki Demokratik Parti (PD) ve sistem karşıtı 5 Yıldız Hareketi'nin (M5S) parlamenterleri oylama sonucuna tepki gösterdi.

PD lideri ve eski İtalya Başbakanı Enrico Letta, Senato'nun kararına üzüldüğünü ancak "değişimin önünde sonunda geleceğini" söyledi.

Letta, "Geleceği durdurmak istediler. İtalya'yı geri götürmek istediler. Evet, onlar ve kirlilikleri bugün Senato'da kazandı. Ama ülke başka bir tarafta. Yakında göreceğiz" ifadesini kullandı.

Vatikan ve Roma yönetimi arasında gerginliğe yol açtı

Senato'daki görüşmeler sırasında söz konusu yasa tasarısı, Vatikan ile İtalya arasında diplomatik krize yol açtı.

Corriere della Sera gazetesi, haziran ayında yaptığı haberinde, Vatikan Devletlerarası İlişkiler Sekreterliğinin (Dışişleri Bakanlığı) gönderdiği diplomatik notada, İtalyan Parlamentosunda tartışılan yasa tasarısının 1929 tarihli İtalya-Vatikan ilişkilerini düzenleyen Lateran Anlaşması'nın garanti ettiği dini özgürlükleri etkileyebileceği gerekçesiyle bazı endişeler belirtildi.

Kendi ismiyle anılan yasa tasarısını hazırlayan PD milletvekili Alessandro Zan ise o dönem, yasa tasarısının herhangi bir şekilde dini özgürlükleri kısıtlamadığını savundu.

İtalyan basınında, Vatikan'ın bu notasının, "eşi benzeri görülmemiş" bir hadise olduğu yorumları yapılmıştı.