İtikaf Baskınında Eşyalarına El Konulan Öğrencilerin Mağduriyeti Devam Ediyor

Camilere yapılan itikaf baskını sonrasında ikamet ettikleri evleri de basılarak telefon ve bilgisayarlarına el konulan Furkan Gönüllüsü öğrenciler hala eşyalarını alamadı.

İtikaf Baskınında Eşyalarına El Konulan Öğrencilerin Mağduriyeti Devam Ediyor
01 Haz 2021 22:50:51

“Camilere baskın” başlığı ile gündem olan Türkiye’nin çeşitli illerindeki itikaf baskınlarında yaşanan olaylar günlerce Türkiye gündeminde kalmış ve daha önce eşi benzeri görülmeyen bu olay ülkemizin tarihine kara bir leke olarak geçmişti. 

Yine camilere itikaf baskını sürecinde yaşanan ve her ne kadar olayların etkisi nedeniyle gölgede kalsa da kendi içerisinde ciddi hukuksuzluklar barındıran öğrenci evi baskını hakkında ise hala bir gelişme söz konusu değil. 

Adana’nın çeşitli camilerine yapılan baskında o an camilerde itikafta olan birçok kişinin gözaltına alınmasının ardından öğrencilerin ikamet ettiği bir ev de “Camiden kaçanlar buraya saklanıyormuş” iddiası ile acele bir şekilde çıkarılan kararla basılmış ve o an evde bulunan birkaç öğrenciye ait bilhassa teknolojik eşyalara el konulmuştu. 

Bilgisayarına el konulan Furkan Gönüllüsü tüm süreç boyunca yaşadıklarını Furkan Habere şu şekilde anlattı:

-Polis ekipleri, 4 Mayıs gecesi saat 04.00 sularında camiden kaçanların söz konusu eve girdikleri iddiası ile -CMK’da konutlarda gece aramasına izin verilmemesine rağmen- zorla evimize girmek istediler. Arama izni olmadan müsaade etmeyeceğimizi belirtince geri döndüler.

-Aynı gece, yaklaşık iki saat sonra, savcıdan acele bir şekilde çıkarılmış arama emri ile tekrardan evimize geldiler. Geliş sebepleri sözde camiden kaçanları yakalamaktı ancak biz cami baskınları olduğu sırada kendi evimizdeydik ve evde birkaç arkadaştık. 

- Eve geliş sebepleri farklı da olsa  sosyal medyada sadece hakikatleri paylaşan bizlerin bilgisayar ve telefonlarına dijital yollarla halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek gerekçesi ile el konuldu. Bu el koyma hukuksuzdur. İmajlarını alıp bize teslim etmeleri gerekirken neredeyse bir aydır alıkonuluyor. 

- Şu an  derslerimiz devam ediyor.  Derslere katılamıyoruz.  Ödevlerimiz, materyallerimiz bilgisayarlarımızda kaldı. Final haftasına da girildi. Çok sıkıntı yaşıyoruz. 

-Bugüne kadar  sürekli Adliye'ye giderek bir çözüm bulmaya çalıştık. Bir türlü olayla ilgili savcıya ulaşamadık. En sonunda savcının belirlenmiş olduğunu öğrendik. Adana Emniyeti’ne de itirazda bulunduk. 

-Telefon ve bilgisayarlarımızın bugüne kadar bizlere verilmemesinin nedeni savcı kararının beklenmesi olarak açıklandı.


Dijital materyallerine el konulan Furkan Gönüllüsü gençlerin itiraz dilekçesi:

Adana İlgili Sulh Ceza Hakimliğine

Gönderilmek Üzere Adana Cumhuriyet Başsavcılığına

Soruşturma No                 : 2021/30599

KONU                                 : Adana Cumhuriyet Savcılığının 04/05/2021 tarihli (sayısını bilmediğimiz 5 sulh cezanın ... D. İş kararı) elkoyma kararına itirazımızdır.

AÇIKLAMALAR:

  • Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından somut hiçbir bilgi sunulmaksızın evimde arama ve el koyma yapılmıştır. Arama işlemine dayanak yapılan karar açıkça Kanuna aykırıdır. EL KONULAN 8.500 TL DEĞERİNDEKİ ASUS MARKA LAPTOP’UM hala tarafıma iade edilmedi. Ne durumda olduğu konusunda da bilgim yok.
  • Tamamen soyut ifadelerle arama kararı talep edilmiş, Adana Cumhuriyet Savcılığından da hiçbir değerlendirme yapılmadan arama ve elkoyma kararı verilmiştir.
  • Ben üniversite öğrencisiyim ve bölümümde ikinciyim. Bilgisayarıma el konulduğundan dolayı birçok dersimden geri kaldım. Hukuka aykırı bu uygulama nedeniyle maddi olarak zor duruma düştüğüm gibi derslerimde geri kalmaktayım. Bu hukuka aykırı el koymanı bir an önce son bulmasını istiyorum.
  • Camilerde itikaf ibadetini yapan insanları camiden zorla çıkartmak amacıyla yapılan bir operasyonda bilgisayar veya telefona el konulmasını gerektirecek hiçbir hukuki sebep yoktur. Ben ne camide kaldım ne de itikaf ibadetini yaptım. Buna rağmen camilere yapılan operasyonda gözaltına alındım ve bilgisayarıma elkonuldu. Soruşturmanın konusu dikkate alındığında bilgisayar veya telefonlardan elde edilebilecek herhangi bir delil söz konusu değildir.
  • Öncelikle olay itikaf ile ilgili olmasına rağmen evimizin olayla alakası olmamasına rağmen evimize baskın yapıldı. Dolayısıyla arama yapılabilmesi için gerekli olan makul şüpheden uzak, keyfi bir uygulama olmuştur.
    • Yakalanabileceği veya suç delillerinin elde edilebileceği hususunda makul şüphe varsa; şüphelinin veya sanığın üstü, eşyası, konutu, işyeri veya ona ait diğer yerler aranabilir.
      (CMK m. 116/1)
  • Arama kararı gösterilmeksizin eve girilerek konut dokunulmazlığımız ihlal edildi. Kapıyı kapatmak istedik, bir polis memuru kapının arasına ayağını koyarak engel oldu.
  • Evimizi gece vakti saat 4’te aramak istediler. Engel olduk, iki saat sonra arama kararı çıkarıp girdiler.
    • Konutta, işyerinde veya diğer kapalı yerlerde gece vaktinde arama yapılamaz. (CMK m. 118/1)
  • Gözaltı veya yakalama kararı olmaksızın evdekileri dışarı çıkararak gözaltına aldılar. Evdekileri dışarı çıkardıktan sonra eve girdiler. Tepki verdiğimiz için dışarı çıktılar. Evdekilere hiçbir bilgi verilmeksizin gözaltına aldılar, emniyette kaldığımız süre boyunca neden gözaltında olduğumuz hakkında bilgi verilmedi.
  • Arama kararı usulsüzce çıkarıldı. Arama kararında bulunması gereken bilgilerde eksiklikler vardı.
  • Arama karar veya emrinde;
  • a) Aramanın nedenini oluşturan fiil,
  • b) Aranılacak kişi, aramanın yapılacağı konut veya diğer yerin adresi ya da eşya,
  • c) Karar veya emrin geçerli olacağı zaman süresi,
  • Açıkça gösterilir. (CMK m. 119/2)

     

    • Arama tutanağı da usulüne uygun hazırlanmadı.

    Arama tutanağına işlemi yapanların açık kimlikleri yazılır. (CMK m. 119/3)

     

    • Arama işlemi esnasında iki komşunun hazırda bulunması gerekirken tek komşu bulunduruldu.

    Cumhuriyet savcısı hazır olmaksızın konut, işyeri veya diğer kapalı yerlerde arama yapabilmek için o yer ihtiyar heyetinden veya komşulardan iki kişi bulundurulur. (CMK m. 119/4)

     

    • Hâkim kararı olmaksızın arama yapılmasına rağmen görevli hâkimin onayına sunulmadı. Sunulduysa dahi günlerdir adliyede sürekli sormamıza rağmen hangi sulh ceza hakimliğinde karar verildiğine dair tarafımıza herhangi bir bilgi verilmedi. Bilgi alma hakkımız engellendi ve dolayısıyla da itiraz hakkımız da engellendi.

    Hâkim kararı olmaksızın yapılan elkoyma işlemi, yirmidört saat içinde görevli hâkimin onayına sunulur. Hâkim, kararını elkoymadan itibaren kırksekiz saat içinde açıklar; aksi hâlde elkoyma kendiliğinden kalkar. (CMK m. 127/3)

     

    • El konulan eşyalarımız hakkında gerek emniyette gerekse de savcılıkta tarafımıza hiçbir bilgi verilmedi. Çeşitli sebeplerden ötürü bilgisayar ve telefonlarımız lazım olmasına rağmen süreç uzatıldıkça uzatılıyor ve mağdur oluyoruz.
    • İtiraz konusu karar Kanuna ve AİHMkararlarına da açıkça aykırıdır. AİHM kararlarında yapılan değerlendirmeler, soyut ifadelerle ve sınırı belirtilmeyen bir karar verilemeyeceğini belirtmektedir.
    • Müdahalenin, pratikte, izlenen amaçla orantılı olup olmadığını belirlemek için her davanın özel koşullarını incelenmelidir. Aramayı gerektiren suçun ciddiyeti, arama emrinin çıkarılma koşulları ve ne şekilde çıkarıldığı, özellikle aramadan önce elde bulunan diğer delil unsurları incelenmelidir. Özellikle arama yapılacak yerin niteliği ve müdahalenin mantık dışı etkileri olmaması amacıyla alınan önlemler bakımından arama emrinin içeriği ve kapsamı ve aramanın hedef aldığı kişinin itibarı üzerindeki etkileri dikkate alınmalıdır (Almanya/Buck, B. No: 41604/98, para. 45).
    • Arama ve elkoyma kararında hangi delil unsurlarına dayanarak ihtilaflı arama emrini çıkardığı açık bir şekilde ortaya konmamış, sadece emniyet müdürlüğünün Cumhuriyet savcısına gönderdiği yazıda yer alan oldukça genel, kısa ve öz açıklamalarla yetinilmiştir.
    • Aramanın gerekçesi ve neyin arandığı hakkında hiçbir bilgi içermeyen bu emir, bu şekliyle polislere oldukça geniş bir yetki tanımıştır. Oysa bir arama emri, aramayı yürüten polislerin belirlenen araştırma alanına uyum gösterip göstermedikleri konusunda kontrol imkanı sağlayan asgari bilgiler içermelidir.

    NETİCE VE TALEP: Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerle; Makul şüphe olarak değerlendirilebilecek bir delil olmaması ve herhangi bir sınır belirtilmemesi nedeniyle hukuka aykırı olarak verilen ARAMA VE ELKOYMA KARARININ İTİRAZEN İNCELENEREK KALDIRILMASINA ve daha fazla mağduriyet yaşamamız adına eşyalarımızın tarafımıza iadesine karar verilmesini arz ve talep ederim. 31.05.2021


    Savcılığın söz konusu öğrenci evi hakkında hukuka aykırı verdiği arama emri:



    0 Yorum

    Yorum Yaz