Japonya’nın BMGK yapısına itirazı var

BMGK’nın yapısında ve üye sayısında değişiklik isteyen ülkeler arasına Japonya da katıldı. Japonya da Türkiye gibi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) yapısında değişiklik yapılması gerektiğini düşünüyor.  Japonya, dünya gerçeklerinin daha iyi yansıtılabilmesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) daimi ve geçici üye koltuk sayısının artırılması gerektiğini bildirdi. Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa, ABD gezisi kapsamında katıldığı Birleşmiş … Japonya’nın BMGK yapısına itirazı var Devamı »

Eklenme Tarihi: 14 Oca 2023
1 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 14 Oca 2023

BMGK’nın yapısında ve üye sayısında değişiklik isteyen ülkeler arasına Japonya da katıldı.

Japonya da Türkiye gibi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) yapısında değişiklik yapılması gerektiğini düşünüyor.

Japonya, dünya gerçeklerinin daha iyi yansıtılabilmesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) daimi ve geçici üye koltuk sayısının artırılması gerektiğini bildirdi.

Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa, ABD gezisi kapsamında katıldığı Birleşmiş Milletler oturumunda, hukukun üstünlüğü ve kurala dayalı düzenin önemini vurguladı.

RUSYA’NIN ÇEKİLMESİNİ İSTEDİ

Rusya-Ukrayna krizine değinen Hayaşi, BM’ye bağlı Uluslararası Adalet Divanı’nın Mart 2022 kararı doğrultusunda, Rusya’nın Ukrayna’dan tamamen çekilmesini talep etti.

Uluslararası barış ve güvenliğin korunmasının, “uluslararası hukuka saygı gösterilmeden başarılamayacağını” kaydeden Hayaşi, “Bir kez daha hukukun üstünlüğü ilkesi etrafında birleşelim. ‘Hukukun üstünlüğü’ bizim için anahtar kelimeler olmalı” ifadesini kullandı.

“Çok taraflılığın ve hukukun üstünlüğünün kalesi” olarak BM’nin işlevselliğini geliştirmenin hayati önem taşıdığını kaydeden Hayaşi, konsey reformunu “acil görev” olarak niteledi.

Hayaşi, “dünya gerçeklerini daha iyi yansıtılabilmesi” için özellikle Afrika’dan olmak üzere, BMGK’nin daimi ve geçici üye koltuk sayısının artırılması gerektiğini savundu.