Kaliforniya'da Acil Durum Kararı Alındı

Yetkililer günlerce sürebilecek kuvvetli rüzgar ve düşük nemin yangının hızla yayılmasına neden olabileceği uyarısında bulundu.

Kaliforniya'da Acil Durum Kararı Alındı
29 Eki 2019 16:44:26

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, devam eden orman yangınları nedeniyle eyalette “acil durum” ilan ederken, şiddetli rüzgarların körüklediği ve kontrol altına alması güç yangınların yol açtığı tehditten dolayı yaklaşık 200 bin kişinin tahliye edilmesi emrini verdi.  


Kasırga kuvvetindeki rüzgarlar eyalet genelini etkisi altına alırken milyonlarca kişi elektriksiz kaldı.


İtfaiye görevlileri şiddetli rüzgarlarla mücadele etmek zorunda kalırken, ABD Ulusal Meteoroloji Servisi’ne göre, pazar günü tahliye edilen Healdburg kasabında esen kuvvetli rüzgarlardan en az biri saatte 164 km hıza ulaştı. 


Wall Street Journal gazetesi, halen devam eden 8 yangından en büyüğü olan Kincade Yangını yakınlarındaki en az 180 bin kişi için tahliye emri verildiğini aktardı.


Yaklaşık 3 bin kişinin mücadele ettiği Kincade Yangını, vali Gavin Newsom’ın eyalet genelinde acil durum ilan etmesine sebep oldu. 


Vali Newsom yazılı açıklamasında, “Eldeki tüm kaynakları kullanıyoruz ve bu yangınlarla mücadeleye devam ederken çok sayıda kurumla iş birliği yapıyoruz (...) Herkes, karşı karşıya olduğumuzun en inatçı yangın olan Kincade yangınına odaklanmış durumda” ifadelerini kullandı.


Yetkililer pazar günkü basın toplantısında şu anki kuvvetli rüzgar ve düşük nem koşullarının günlerce sürebileceği ve bunun da yangının hızla yayılmasına sebebiyet verebileceğini söyledi.


Sonoma bölge müfettişi David Rabbitt, “Tehlikeyi atlatmadığımızı biliyoruz ve şiddetli rüzgar bugün de devam ediyor” dedi.


Şu ana kadar herhangi ölüm ya da ciddi yaralanma vakası bildirilmedi.


Kaliforniya İtfaiyesi yetkilileri pazar günkü açıklamalarında yangının 220 kilometrekareden fazla alanı kül ettiğini ve en az 94 yapıyı yok eden yangının kontrol altına alınmasının yüzde 5’e indiğini kaydetti.


San Francisco Körfez Bölgesi’nde kırsal alandaki iki yangın eyaletleri birbirine bağlayan bir köprüde trafiğin kısa süre aksamasına neden olurken, alevler Vallejo’daki evler için tehlike barındıracak şekilde yaklaştı.


Otluk alandaki başka bir yangın da eyaletin başkentine kısa yoldan ulaştıran otoyol şeridinin kapanmasına sebep oldu, dumanlar sürücüler için engel teşkil etti.


Eyaletin güneyinde, Los Angeles’a yakın Santa Clarita bölgesindeki kuvvetli yangın 18 yapıyı yok etti. Tick Yangını pazar gecesi itibarıyla yüzde 70 kontrol altına alındı.


En büyük tahliye eyaletin kuzeyindeki Sonoma bölgesinde gerçekleşti. Bölgedeki 180 bin kişiye çoğu gece yarısı olmak üzere toplanıp evlerinden gitmeleri söylendi.


Pasific Gas & Electric (PG&E) kurumundan pazar günü yapılan açıklamada, kuvvetli rüzgarların elektrik hatlarının kıvılcım çıkarmasını ve daha fazla yangına neden olmasını engellemek için uygulanan tedbir amaçlı elektrik kesintisinin 965 bin müşteriyi etkilediğini ve şiddetli rüzgardan dolayı diğer 100 bin kişinin elektriksiz kaldığını, bunun da elektrik kesintisinden etkilenen kişi sayısını 2,7 milyona çıkardığını bildirdi.


PG&E yetkilileri, kuvvetli rüzgarın salı günü yeniden hız kazanmasını beklediklerini ve 500 bin müşteriye -ya da 1 milyondan fazla kişiye- bir haftada üçüncü kez elektriklerin kesilme ihtimalinin bulunduğunu ilettiklerini kaydetti.


Kurumun başkanı ve CEO’su Andrew M. Vesey, “Elektriklerin olmamasından kaynaklanan zorluğun farkındayız. En korunmasız müşterilerimizle ilgilenilmesini sağlamak için tüm ortaklarımızla çok çalışıyoruz” dedi.

Etiketler:   Kaliforniya


0 Yorum

Yorum Yaz