Karınca deyip geçmeyin!

Karıncalar üzerinde yapılan araştırmalar neticesinde ortaya çıkanlar 'Subhanallah' dedirtti.

Eklenme Tarihi: 20 Oca 2017
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Karınca deyip geçmeyin!

Bilim ve teknoloji geliştikçe insanoğlu yaratılan her şeyi daha ayrıntılı inceleme fırsatı bularak, Rabbimizin yüce sanatını daha yakından görüyor.

İngiltere'nin Edinburg Üniversitesi araştırmacıları, karıncaların yön bulma yöntemi üzerine yaptıkları deneylerde, türün hareket yönünü bedensel konumdan ayırabildiğini, dolayısıyla geri geri giderken ve hatta kendi etrafında dönerken dahi rotadan sapmadan ilerleyebildiğini belirledi.

ETRAFTAKİ GÖRSEL VERİLERİ KULLANIYORLAR

Araştırmacılar, karıncaların yön bulmak için güneşin konumunu ve etraflarındaki görsel verileri kullandığını ancak bunları bir kez hafızaya aldıktan sonra, gövdeleri ve alıcı konumları ne yönde olursa olsun aynı rotayı izlemeye devam edebildiğini keşfetti. Karıncaların bir engelle karşılaşması halinde ise durup ortam verilerini hızla yeniden gözlemledikten sonra yoluna devam edebildikleri tespit edildi.

SÜRÜCÜSÜZ ARAÇ GİBİ HAREKET EDİYORLAR

Karıncaların yön bulma bakımından böcekler içinde benzersiz bir yeteneğe sahip olduğunun altını çizen Edinburg Üniversitesi Enformatik Fakültesi öğretim üyesi Profesör Barbara Webb, karıncaların sürücüsüz araçlar gibi hareket edebildiğini kaydetti.

KARINCADAN ESİNLENİYORLAR

Webb, "Karıncaların görece küçük bir beyni var, bir toplu iğne ucundan daha küçük. Buna rağmen en zor koşullarda, geri geri giderken ve hatta sırtlarında yük varken yönlerini rahatlıkla bulabiliyor. Karıncaların davranışını anlamak bize bu fonksiyonlara sahip robot sistemleri üretmek için esin verebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Araştırmada karınca beynindeki sinirsel bağlantıların şemasının çıkarıldığını belirten Webb, söz konusu bağlantıların orman gibi engelli doğal çevrelerde hareket edebilecek arazi robotları için model sağlayacağını vurguladı.

Bulunan hayret verici bu veriler Allah’ın sonsuz ve akıl almayan yaratma sanatını ortaya koyuyor.

Araştırmanın sonuçları "Current Biology" dergisinde yayımlandı.