Kariye Camisi Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredildi

1945'te müzeye dönüştürülen Kariye Camisi Cumhurbaşkanlığı kararıyla, ibadete açıldı.

Eklenme Tarihi: 21 Ağu 2020
1 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Kariye Camisi Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredildi

1945'te Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülen İstanbul'daki Kariye Camisi ibadete açılıyor. Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanlığı kararıyla; Kariye Camisi'nin Diyanet İşler Başkanlığına devredilmesine karar verildi.

İstanbul'un Fatih ilçesinde Bizans döneminden kalma Kariye Camisi'nin yönetiminin Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek ibadete açılmasına karar verildi.

BAKANLAR KURULU KARARI İPTAL EDİLDİ

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre, Kariye Cami'nin müze ve müze deposu olarak kullanılmasına yönelik 1945 yılına ait Bakanlar Kurulu kararının, Danıştay 19'uncu Dairesi kararı ile iptal edilmesi üzerine Kariye Cami'nin Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek ibadete açılmasına karar verildi.

6. YÜZYILDA YAPILDI

6'ncı yüzyılda Kariye Kilisesi olarak inşa edilen bina, İstanbul'un fethinden sonra 1511 yılında Sultan II. Bayezid'in sadrazamlarından olan Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrilerek 'Atik Ali Paşa Camii' veya 'Kariye Camii' olarak anılmaya başladı. Bakanlar Kurulu'nun 2 Ağustos 1945 tarihinde aldığı kararla müzeye çevrilen Kariye Camii, Danıştay 19'uncu Dairesi'nin 2019 yılında aldığı kararla ibadete açılacak.