Katar tarihinin ilk meclis seçimleri yapılıyor

Katar'da tarihte ilk kez meclis üyeleri halk tarafından seçiliyor. Peki neden Katar'da yaşayanların %90'ı bu seçimlerde oy verme hakkına sahip değil?

Katar tarihinin ilk meclis seçimleri yapılıyor
02 Eki 2021 14:16:28

Katar bugün tarihinde ilk defa vatandaşlarının oy vereceği bir meclis seçimine gidiyor.

18 yaş üzeri Katar vatandaşlarının oy kullanacağı bu seçimle 45 milletvekilinden oluşan Katar meclisinin 30 milletvekili seçilecek.

Diğer 15 milletvekili ise Katar emiri tarafından atanacak. Katar'da milletvekili olabilmek için yaş sınırı ise 30.

Siyasi parti kurulmasına izin yok

Katar'da siyasi parti kurulmasına izin verilmediğinden milletvekili adayları bağımsız olarak yarışıyorlar. Seçimlerde 26'sı kadın 234 adayın yarıştığı bildiriliyor. 

Katar'da halkın katılımıyla meclis seçiminin 2013'te yapılacağı açıklanmış fakat daha sonra bu seçimlerin 2016'ya ertelendiği ilan edilmişti.

2016 yılına gelindiğindeyse seçimlerin 2021'e ertelendiği açıklanmıştı. Kasım 2020'de seçimin 2 Ekim 2021'de gerçekleştirilmesi kesinleştirilmişti.

Nüfusun yüzde 88'i göçmenlerden oluşuyor

Seçimlerde oy vermeye şart olarak koşulan Katar vatandaşı olmanın ötesinde seçmenin dedesinin de Katar vatandaşı ve Katar doğumlu olması maddesi nedeniyle bu seçimlere ülkedeki küçük bir azınlık katılabiliyor.

Nüfusunun %88'i göçmenlerden %12'si kendi vatandaşlarından oluşan Katar'da dede şartı nedeniyle sonradan Katar vatandaşlığına geçenler de oy veremiyor.



0 Yorum

Yorum Yaz