Kırgızistan'da 'radikalliğe' karşı imamlara yeterlilik testi!

Kırgızistan genelinde imamlar, Fıkıh, Akaid ve Arapça alanlarından sınavlara alınarak yeterlilikleri ölçülüyor. Uygulamanın 'radikal'likle mücadele kapsamında yapıldığı ifade ediliyor.

Eklenme Tarihi: 02 Haz 2015
1 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Kırgızistan'da 'radikalliğe' karşı imamlara yeterlilik testi!

Kırgızistan’da görev yapan imamlar, İslam hukuku, Fıkıh, Akaid bilgisi ve Arapça alanlarında sınavdan geçirilerek denetimden geçirildi. Hükümetten yapılan açıklamada İslami donanımı olmayan imamların ‘radikal’ fikirlere karşı koyamadığı ya da bir süre sonra ‘radikal’ olduğu için imtihandan geçirildikleri belirtildi.

Kırgızistan Müslümanları İdaresi 2014 yılının Ekim ayından başlayarak imamları sınavdan geçiriyor. Bu sınavlar Dini İdare, laik görevlilerden oluşan Devlet Din Komisyonu ve Devlet Güvenlik Konseyi üyelerinden oluşan bir komisyon tarafından yapılıyor.

Sınavlarının amacının dini konularda yetersiz bilgiye sahip imamların elenmesi olduğu bildirildi. 2014 yılında Devlet Din Komisyonu sınavlara katılan imamların yüzde 70’inin yeterli donanıma sahip olmadığını açıkladı.

Sınavlar ayrıca devlet yetkililerine ülke genelinde camilerin çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinme fırsatı veriyor. Kırgız yetkililer İslami donanımı kötü olan imamların ‘radikal’ fikirlerin yayılmasına katkıda bulunacağından endişe ediyor.

Kırgızistan'ın laik hükümeti uzun zamandır ülkedeki İslami gelişmelere şüpheyle yaklaşıyor. Müslümanlara karşı gerçek baskılar ise 2014 yılının Şubat ayında yapılan Devlet Güvenlik Konseyi toplantısından sonra başladı. Bu toplantıdan kısa bir süre sonra, Celalabad şehri polisi imamlara radikal gruplara üye olmadığına dair imzalatmaya başlamıştı.