Kış Mevsiminde Hangi Balıklar Tüketilmelidir?

Sağlıklı beslenmenin en önemli koşullarından biri de şüphesiz gıdaları mevsiminde tüketmek ve taze gıdalarla beslenmektir. Taze balık tüketmek içinde hangi balığın hangi mevsimde tüketilmesi gerektiğini bilmek gerekir. Furkan Haber olarak kış mevsime girdiğimiz bu süreçte, hangi balık çeşitlerinin tüketilmesi gerektiğini sizler için derledik.

Eklenme Tarihi: 22 Ara 2020
3 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Kış Mevsiminde Hangi Balıklar Tüketilmelidir?

Balıklar kışın nasıl tüketilmeli? Balığın faydaları nelerdir? Kış mevsiminde hangi balıklar tüketilmeye en uygundur?

Balığın Faydaları Nelerdir?

Balıklarda bulunan Omega 3 yağ asitleri, A ve D vitaminlerinin yanı sıra mineraller bakımından da zengin olan balıklar; çinko, selenyum ve iyot gibi vücut için gerekli olan mineralleri de içermektedir. İçerisinde çok fazla vitamin ve mineral bulunduran bu canlıların vücut üzerinde saymakla bitmeyen olumlu etkisi mevcut. En önemlileri arasında; kalp krizinin önlenmesi, beyni, sağlıklı diş etlerinin oluşmasına yardımcı olmaları, saçların daha sağlıklı ve dayanıklı uzamasına yardımcı olmaları, depresyon belirtilerini hafifletmeleri ve metabolizmayı hızlandırması gibi mucizevi faydaları bulunur.

Kış Hangi Balıklar Tüketime Uygundur?

Kış, deniz suyunun soğuk olmasını bekleyen balıkların bol miktarda avlanabileceği ayları hasebiyle oldukça bereketli bir mevsimdir. Özellikle Karadeniz balıkları, aralık ayında en lezzetli ve bol dönemlerini geçirir. Bilhassa hamsi, mevsimin başlamasıyla birçok tüketicinin tercih ettiği deniz mahsullerinden ilk sırada yerini alır. Bu dönemde hangi balık çeşitlerinin revaçta olduğunu balık severler için hazırladık.

Lüfer

Ülkemizdeki denizlerde yaşayan en lezzetli ve ekonomik değeri en yüksek olan balık türlerindendir. Lüfer, uzun vücutlu çenesi geniş ve dişleri sivri olan yırtıcı denebilecek bir deniz mahsulü türüdür. Dünya’da neredeyse tüm denizlerde yaşayabilen lüfer balığı, ülkemizin de tüm denizlerinde avlanabilir. Özellikle İstanbul Boğazı ve çevresinde avlanan lüfer, daha yağlı ve lezzetli bir tadıyla meşhurdur. Bu sebeple boğazın efendisi olarak da bilinir.

lufer balıklar

Sardalye

Ülkemizde Ege Denizi kuzeyinde bolca yakalanan, bol bulunan ve lezzetli bir balık çeşididir. En lezzetli mevsimi temmuz-ekim ayları olan sardalye, bu aylarda yenebilen en çok bulunan balıklardandır. Ortalama olarak 15 cm boyutlarında olur ve daha büyükleri lezzet olarak tercih edilmemektedir.

Uskumru

Uskumru, kış aylarında Marmara Denizinde yaşayan lezzetli bir balık çeşididir. Yaklaşık 30 cm boylarına kadar büyüyebilir. Kış balığı olması nedeniyle eti yağlı ve besleyicidir.

Uskumru balıklar

Çipura

“Çipura” denince akla ilk gelen, çiftliklerde yetişmesidir. Ancak çipura, denizlerde de bulunması mümkün bir türdür. Özellikle Ege Denizi’nde yetişen en lezzetli balıklardandır. Genelde boyları 20 ile 35 cm arasında olur ancak daha büyük ve ağırlığı 6-7 kg olanlarına da rastlamak mümkündür. Her mevsimde zevkle yenebilen çipura için bu aylar en lezzetli dönemleridir ve yağlı olması nedeniyle ızgarası, buğulaması, çorbası, fırını çok güzel olur. Izgara için ideal büyüklük 250 ila 350 gram olanlar tercih edilebilir.

İstavrit

Hamsi gibi bol bulunan, ucuz ve lezzetli balıklardandır. Ülkemizde yıl boyunca avlanabilir ancak en lezzetli dönemi yılın; Kasım ve Şubat aylarında olur. Aralık ayında deniz suyunun soğuması ile beraber eti yağlanır ve en lezzetli şekline bürünür.

istavrit balıklar

Hamsi

Marmara Denizi ve Karadeniz’de bol bulunan ve en çok sevilen balıklardan biri olan hamsi, ülkemizde de her yıl kış aylarında bol miktarda tutulan bu tür, yılda ortalama 180 bin ton hamsi avlanmaktadır. Ekim ayından itibaren hamsi tutmak mümkün olsa da hamsinin en lezzetli olduğu aylar Aralık, Ocak ve Şubat aylarıdır. Hamsi bu aylarda etlidir.

Torik

Torik, palamudun büyük boylarına denir, boyu 50-60 cm arasında olan torikler Karadeniz ve İstanbul Boğazı çevresinde iyice beslenen palamutların kasım ayı ile beraber sıcak denizlere doğru göç etmeye başlamasıyla olur. Göçünde geç kalan torikler Aralık ayında avlanabilir. Torik, bol yağlı olması sebebiyle ızgara olarak pişirildiğinde çok lezzetli olur. Ayrıca lekarda yapımında kullanılan torik çok değerli ve lezzetli bir balıktır.

torik balıklar;

Palamut

Palamut, ülkemizde balık dendiğinde ilk akla gelen mahsullerden biridir. Palamudun, avlanması kolay olmasa da, yakalandığı dönemlerde bol olması nedeniyle ucuz ve besleyici bir balıktır. Bu sebeple halk arasında en çok tüketilen balık türlerindendir. Lüferin büyümesi ve bol bulunması sonucunda palamut denizlerdeki beslenme üstünlüğünü lüfere bırakıp sıcak denizlere doğru göç başlatmışlardır. Dolayısıyla sanal şeyin üzerine sanal ayı palamudun en son bol görüldüğü söylenir.

Tekir

Ülkemizde genelde “Kırmızı balık” olarak da bilinen tekir balığı, barbunya balığına benzeyen, boyu 15-20 cm kadar olan bir dip balığıdır. Genellikle Ege ve Akdeniz gibi sıcak sularda avlanan tekir balığını buğulama ve tavada kızartma olarak yemek de oldukça lezzetlidir.

tekir balıklar