Kobani davası başladı! Polis gazetecilerin görüntü almasını engelledi

HDP’nin önceki Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 28’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobani davası, Ankara 22’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı.

Kobani davası başladı! Polis gazetecilerin görüntü almasını engelledi
26 Nis 2021 11:15:02

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında olduğu 108 kişi hakkında açılan dava Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

IŞİD’in Kobani’ye saldırdığı Ekim 2014’te “sınırın insani yardımlar için açılması ve IŞİD’e verilen desteğin sona erdirilmesi” amacıyla Türkiye’de başlayan protestolardan HDP sorumlu tutularak 6 yıl sonra açılan davanın ilk duruşması saat 09:30’da Sincan Cezaevi Adliyesi’nde başladı.

HDP’nin Meclis Grubu’yla katıldığı duruşmayı, yurt dışından heyetler, baro başkanı ve temsilcilerinin yanı sıra siyasi parti temsilcileri ile sivil toplum örgütlerinden de çok sayıda kişi izliyor.

‘HUKUKİ DEĞİL SİYASİ DAVA’

Duruşma öncesinde engellemelere rağmen açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile milletvekilleri “Bu hukuki değil siyasi bir davadır” dedi.

Duruşma başlamadan önce burada bir araya gelip bir açıklama yapmak istiyorduk ama gördüğünüz gibi aramıza duvar ördüler. Bu, hakikatten korktuklarının bir başka göstergesidir. Sesimizi bastırabileceklerini sanıyorlar ancak yanılıyorlar. Bu davada da bizi sindirebileceklerini düşündüler ama yanıldıklarını bundan sonra da göstereceğiz.

Bu bir siyasi kumpas davasıdır. Türkiye’deki barış arayışını, özgürlük özlemini ve demokrasi umudunu bitirme arayışıdır. Biz de özgürlük için, demokrasi için, hakikat için direnmeye devam edeceğiz.

Bu bir siyasi intikam davasıdır aynı zamanda. 2014 yılında IŞİD’in Kobani’de yenilmesinin sonuçlarını hazmedememiş bir iktidarın öfkesinin ürünü olan bir davadır. HDP’nin bu iktidara yaşattığı yenilgilerin yarattığı öfkenin ürünü olan bir intikam davasıdır. Bunu hep birlikte boşa çıkaracağız. Bugün burada bulunan, yurt dışından gelen ve Türkiye’den buraya duruşmaya gelen bütün dostlara hoş geldiniz diyoruz. Bu kumpas davasını boşa çıkaracağız, demokrasi mücadelesini büyüteceğiz, iktidarın hesaplarını bozacağız ve bu ülkeyi bu otoriter tasalluttan hep birlikte mutlaka kurtaracağız. Kimsenin bundan şüphesi olmasın. Burada hakikat yalanı, inanç korkuyu yargılayacak. Cesaret bu salonlardan bütün Türkiye’ye yayılacak, bütün dünyaya ses verecek.

HDP’liler, yapılan açıklamanın ardından duruşmayı izlemek için mahkeme salonuna geçti.

GAZETECİLERİN GÖRÜNTÜ ALMASI ENGELLENDİ

Bu arada duruşma öncesi basının çekim yapmasını da engelleyen polisler, Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri polis zoruyla cezaevi önünden uzaklaştırıldı.

Polisin MA muhabirleri Diren Yurtsever ve Selman Güzelyüz’e fiziki şiddet uyguladığı da belirtildi.

MA’da yer alan habere göre polis, uygulamaya karşı çıkan muhabirlere, “Müdürümüzden emir aldık, Mezopotamya Ajansı’nı burada bulundurmayacağız” dedi.

Ajansın avukatları, muhabirlere şiddet uygulayan polisler hakkında suç duyurusunda bulunacak.



0 Yorum

Yorum Yaz