Konya'da 7 kişinin katledildiği dava ertelendi

Konya’nın Meram ilçesinde 30 Temmuz'da ırkçı saldırı sonucunda katledilen 7 kişilik Dedeoğulları ailesine yönelik 12 Mayıs 2021’de Çalık ve Keleş ailesinin gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin 9 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması, Konya 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Eklenme Tarihi: 14 Oca 2022
4 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Konya'da 7 kişinin katledildiği dava ertelendi

Konya’nın Meram ilçesinde 30 Temmuz'da ırkçı saldırı sonucunda katledilen 7 kişilik Dedeoğulları ailesine yönelik 12 Mayıs 2021’de Çalık ve Keleş ailesinin gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin 9 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması, Konya 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Dava kapsamında tutuklu yargılanan Ali Keleş (Veli oğlu) ve Lutfi Keleş, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) duruşmaya bağlanırken, tutuksuz sanıklar Ali Çalık, Ali Keleş, Ayşe Keleş, İbrahim Keleş, Ramazan Çalık, Veli Keleş ve Yahya Çalık salonda hazır bulundu. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Ali Keleş (Veli oğlu) ve Lutfi Keleş'in tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 11 Şubat'ta erteledi.

Duruşmada iki savcı yer aldı

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmaya Dedeoğulları ailesinin kalan tek üyesi Çetin Dedeoğulları ile çok sayıda akrabalarının yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Haklarında Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcı Ümit Dede, HDP milletvekilleri Murat Çepni, Hüda Kaya, Zeynel Özen ile parti yöneticileri katıldı.

Avukatların yoğun katılım sağladığı duruşmada, yoğun bir polis kalabalığı vardı ve ayrıca duruşmada iki savcı yer aldı. Mahkemenin taraflı davrandığını dile getiren Dedeoğulları ailesinin yakınları, sanıklardan Yahya Çalık'ın savunması sırasında tepki gösterdi.

Aileye polis müdahalesi

Çalık'ın savunması sırasında Dedeoğulları ailesinin yakınları, "Yalan söyleme" diyerek karşı çıktı. Dedeoğulları ailesini susturmaya çalışan polise tepki gösteren aile yakınları, "Onlara engel olmuyorsunuz, bize oluyorsunuz" dedi. Bunun üzerine, polis ile aile yakınları arasında arbede yaşandı. Polis, Dedeoğulları ailesi yakınlarını yere yatırarak darp etti. Bu sırada heyet salonu terk etti. Daha sonra polis ekipleri duruşmayı izleyenleri dışarı çıkardı.

İzleyicilere kapalı olarak devam eden duruşma, arbede nedeniyle dışarı çıkarılan sanık ve müştekilerin dinlenememesi nedeniyle mahkeme heyeti tarafından tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilerek ertelendi.

Avukatlardan erteleme talebi

Çıkan arbede sonrası ara verilen duruşmaya, sadece milletvekilleri, taraf avukatları ve gazeteciler alındı. Söz alan Dedeoğulları ailesinin avukatları, Çetin Dedeoğulları'nın duruşmaya alınmamasını kabul etmediklerini belirterek, bu haliyle yapılması durumunda duruşmanın ertelenmesi talebinde bulundu. Mahkeme başkanı, SEGBİS kayıtlarında ve mahkemenin aldığı kayıtlara göre, çıkan arbedenin müşteki Çetin Dedeoğulları'yla başladığı ve devam ettiğini söyledi. Bu haliyle müşteki vekilinin Çetin Dedeogulları'nın duruşma salonuna alınması yönündeki talebin reddine karar verdi. Dava avukatlarından Sebahat Gençtarih, "Tarafların yokluğunda yargılamayı sürdürmeyi planlıyorsunuz, bu doğru değildir. Deniz Poyraz davasında da aynı gerginlik yaşandı ama sonrasında mahkeme başkanı herkesi salona aldı. Ailenin kalan tek ferdinin burada bulunma talebi var" dedi. Gençtarih, aksi durumda duruşmanın ertelenmesini talep etti.

Savcı kapalı duruşma istedi

İddia makamı duruşmanın kapalı görülmesi kararının verilmesini istedi. Dava avukatlarından Atila Kart ise, "Çetin'e yönelik verdiğiniz bir uyarı yok. Çetin'le birlikte çok sayıda kişi tepki gösterdi. Oradaki polisin orantısız müdahalesi de ayrıca tartışılmalı. Adil yargılama adına, yeni bir mağduriyete yol açmayalım. Mahkemeyi fevri tepki vermekten çekinmeye davet ediyorum. Kapalılık kararı verilse dahi Çetin'in içeri alınmamasının gerekçesi olamaz" diye belirtti.

Arbede nedeniyle dışarı çıkarılan sanık ve müştekilerin dinlenememesi nedeniyle mahkeme heyeti tarafından tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilerek duruşma ertelendi.

12 Mayıs’taki saldırıyla ilgili iddianame

Konya’da 7 kişinin öldürüldüğü Kürt aileye yönelik katliamdan yaklaşık 2,5 ay önce Keleş ailesi Dedeoğulları ailesine saldırmıştı.

13 kişinin yaralandığı saldırıya ilişkin iddianame hazırlanmış, 9 sanık hakkında düzenlenen iddianamede, Lütfi Keleş'in "kasten yaralama" suçundan 6 yıla kadar, "silahla tehdit" suçundan 2 yıla kadar, "gece vakti konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan 3 yıla kadar, Ayşe Keleş'in de "kasten yaralama" suçundan 6 yıla kadar, "gece vakti konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan 3 yıla kadar cezalandırılması istenmişti.

Lütfi Keleş'in oğlu Ali Keleş'in ve Ali Çalık'ın "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 9 yıldan 15 yıla kadar, "kasten yaralama" suçundan 6 yıla kadar, "basit yaralama" suçundan 1 yıla kadar, "silahla tehdit" suçundan 2 yıla kadar, "gece vakti konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan 3 yıla kadar cezalandırılması talep edilmişti.

Veli Keleş, Veli Keleş’in oğlu Ali Keleş ve Yahya Çalık'ın, "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 9 yıldan 15 yıla kadar, "kasten yaralama" suçundan 6 yıla kadar, "basit yaralama" suçundan 1 yıla kadar, "gece vakti konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan 3 yıla kadar cezalandırılması istenmişti.

İbrahim Keleş'in, "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 9 yıldan 15 yıla kadar, "basit yaralama" suçundan 1 yıla kadar, "silahla tehdit" suçundan 2 yıla kadar, "gece vakti konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması talebinde bulunulmuştu.

Ramazan Çalık hakkında ise "kasten yaralama" suçundan 6 yıla kadar, "basit yaralama" suçundan 1 yıla kadar, "silahla tehdit" suçundan 2 yıla kadar, "gece vakti konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan 3 yıla kadar hapis istemi iddianamede yer almıştı.