Almanya yaşanan küresel sıcaklar nedeniyle beş büyük buzulundan birini kaybetti
Almanya’daki bilim insanları, bu yaz aşırı sıcakların ardından Alpler’deki Güney Schneeferner’ı ‘buzul’ statüsünden çıkardılar.
Bavyera Bilimler Akademisi tarafından pazartesi günü yapılan duyuruda, Almanya’nın artık sadece dört buzulunun kaldığı ilan edildi.
Güney Schneeferner, ülkenin en yüksek zirvesi olan Zugspitze’nin güneyindeki yüksek bir plato üzerinde uzanan bir buz tabakasıydı. Araştırmacılar, eylül ortasındaki ölçümlere göre bu buzulun son dört yılda yarı yarıya küçüldüğünü gösterdiğini söyledi.
Şu anda çoğu bölgede buz kalınlığı sadece 2 metre civarında, bu da artık aşağı doğru uzanmayacağı ve bu nedenle bir buzul olarak kabul edilemeyeceği anlamına geliyor.
Bilim insanları, “Kalan buz önümüzdeki bir ila iki yıl içinde tamamen eriyecek” dedi.
Uzmanlar, Avrupa’daki birçok buzulun, insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle önümüzdeki on yıllarda yok olmaya mahkûm olduğunu söylüyor.
İsviçre’de iklim değişikliği ve sıcak hava dalgaları nedeniyle buzulların erimesinin ardından hükümet, 3,2 milyar İsviçre franklık tedbir paketi hazırladı.
Swissinfo.ch sitesinde yer alan haberde, buzulların erimesini önlemek üzere Meclise sunulan tedbir paketi tasarısının kabul edilmesinin ardından Federal Konseyin paketin detaylarını açıkladığı bildirildi.
Buzulları korumak için ayrılan paranın “güneş enerji panellerinin kurulmasını destekleme”, “fosil yakıtlı ısıtma sistemlerine sürdürülebilir alternatifler üretme” ve “binaların yalıtılması” gibi faaliyetlerde kullanılarak ülkede hava sıcaklığındaki artışın önlenmesinin hedeflendiği kaydedildi.
Zürih Federal Teknoloji Enstitüsünün internet sitesinde 22 Ağustos’ta yayımlanan bir araştırmada, İsviçre Alpleri’ndeki buzulların 1931’den 2016’ya kadarki değişimi, eski ve yeni fotoğraflar kıyaslanarak incelenmişti.
Araştırmada, bu zaman aralığında Alpler’de 1400 civarındaki buzulun toplam hacmini yarı yarıya kaybettiği belirtilmişti.
İklim değişikliğinin buzul erimelerini hızlandırdığına işaret edilen araştırmada, sadece 2010’dan 2016’ya kadar buzulların yüzde 12 eridiği ifade edilmişti.