Küsuf namazı 25 Ekim Salı günü gerçekleşecek Güneş tutulması öncesinde yeniden gündeme geldi. Aynı zamanda Güneş tutulmasında kılınana küsuf namazının yanı sıra tutulma sırasında hangi duaların okunacağı ve neler yapılacağı da günün en çok merak edilen konuları arasında yer alıyor. İşte Güneş tutulmasında kılınacak namaz ve yapılacaklarla ilgili detaylar…
Küsuf namazı Güneş tutulması sırasında kılınan bir namazdır ve pek çok kaynakta da Peygamber Efendimizin bu namazı kıldırdığı belirtilmektedir. Bununla birlikte yine Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V.) Güneş tutulması sırasında yapılması gerekenleri ehli beytine tavsiye etmiştir. Peki Küsuf namazı nasıl kılınır? Güneş tutulmasında kılınan küsuf namazı kaç rekattır? Güneş tutulması sırasında hangi dualar okunur, neler yapılır? İşte yanıtı…
KÜSUF NAMAZI NEDİR? Küsuf namazı, Güneş tutulmasında kılınmaktadır. Husuf namazı ise Ay tutulması olduğu zaman kılınması gereken bir namaz türüdür. Küsuf, sözlükte karşılığı örtmek, kararmak anlamına gelmektedir. Hadis kaynaklarında, aralarında bazı rivayet farklılıkları bulunmakla birlikte güneş tutulduğu zaman Hz. Peygamber’in Küsûf namazı kıldırdığını ifade eden çok sayıda hadis mevcuttur. Bu hadislerde Resûl-i Ekrem’in bu namaz sırasında kıraati uzun tuttuğu, namazı tamamlayınca güneş ışığının tekrar ortaya çıkmasından sonra cemaate hitap ederek, “Ay ve Güneş Allah’ın varlığını ve kudretini gösteren alâmetlerdendir. Bunlar hiç kimsenin ölümünden veya yaşamasından/doğmasından dolayı tutulmaz. Ay veya Güneş tutulmasını gördüğünüz zaman açılıncaya kadar namaz kılın, dua edin” dediği, bazı rivayetlerde ise Allah resulünün bu iki hadiseye şahit olunduğunda tekbir getirilmesi, sadaka verilmesi ve köle âzat edilmesini istediği ifade edilir (Buhârî, “Küsûf”, 1, 2, 6, 9, 15, 17, 19; “Bed?ü’l-?al?”, 4; “?It?”, 3; Müslim, “Küsûf”, 1-4, 10, 29; Nesâî, “Küsûf”, 10).
GÜNEŞ TUTULMASINDA KILINAN KÜSUF NAMAZI KAÇ REKATTIR?
Küsuf namazı Hanefi fakihlere göre en az iki rekat olup dört veya daha fazla rekat da kılınabilmektedir.
KÜSUF NAMAZI NASIL KILINIR?
Küsûf namazı ezan ve kamet okunmaksızın cemaatle ya da tek başına kılınabilir. Ancak fakihlerin çoğunluğuna göre cemaatle kılınması daha faziletlidir. Seferî durumundaki kimseler tarafından da kılınabilen bu namazın vakti güneş tutulmasının başlamasından sona ermesine kadar süren zaman dilimidir. Hanefîler’e, Hanbelîler’e ve İmam Mâlik’ten gelen bir rivayete göre namaz kılmanın mekruh olduğu vakitlerden birine tesadüf etmesi halinde küsûf namazı kılınmaz. Bu durumda namaz yerine tesbih, tehlîl ve istiğfar ile meşgul olunur. İmam Şâfiî ve Ahmed b. Hanbel’den gelen bir rivayete göre ise bu namaz her zaman kılınabilir. İmam Mâlik’ten gelen bir diğer görüşe göre küsûf namazının zeval vaktinden sonra kılınması câiz değildir. Vaktinde kılınamayan Küsûf namazı kazâ edilmez.
GÜNEŞ TUTULMASI SIRASINDA HANGİ DUALAR OKUNUR, NELER YAPILIR?
Namazdan önce gusül abdesti almak, Cuma ve bayram namazları gibi camide kılmak, rükû, kıraat ve secdeleri normal zamanlara göre daha uzun tutmak küsuf namazının sünnetlerindendir.
Ayrıca Güneş tutulması sırasında Allah’ı bolca zikretmek, günahların bağışlanmasını dilemek, tekbir getirmek ve sadaka vermek Hz. Peygamber’in tavsiyeleri arasında yer alır.