Kuzey Kore Hidrojen Bombası Patlattı

Kuzey Kore, nükleer merkez yakınlarında meydana gelen ‘yapay sismik hareketliliğin’ ardından hidrojen bombası test ettiğini duyurdu. Ülkenin bilinen 4. nükleer denemesi olan bu adım, bölge ülkeleri ve ABD'yi teyakkuza geçirdi.

Eklenme Tarihi: 06 Oca 2016
3 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Kuzey Kore Hidrojen Bombası Patlattı

Kuzey Kore’nin Punggye-ri nükleer test alanı yakınlarında meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki sarsıntının sebebi ortaya çıktı. Kuzey Kore devlet televizyonu, varlığından ilk kez Aralık 2015’te haberdar edilen hidrojen bombasının test edildiğini duyurdu.

Depremden yaklaşık 2 saat sonra yayınlanan haberinde, hidrojen bombası testinin başarıyla gerçekleştirildiği iddia edildi. Denemeyle ilgili daha fazla detay verilmedi.

Avrupa - Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) ve Amerikan Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS), yerel saatle sabah 10.30'da, 41.3 kuzey enlemi ve 129.1 güney boylamının kesiştiği noktada, yerin 10 kilometre derinliğinde 5,1 büyüklüğünde bir deprem tespit etmişti. USGS, depremin merkez üssünün, 2006'da yer altı nükleer testinin yapıldığı Punggye-ri tesislerine 49 kilometre uzakta olduğunu duyurmuştu. Depremin, bir nükleer test sonucu olabileceğine dair şüphelerin doğru olduğu ortaya çıktı.

Nükleer bombadan daha güçlü bir silah olan hidrojen bombası, "kontrolsüz termonükleer enerji sağlayabilen yıkıcı nükleer silah" olarak tanımlanıyor. Kuzey Kore, doğrulanan son nükleer denemesini 2013'ün Şubat ayında gerçekleştirmişti. Kuzey Koreli yetkililer, denemeyi "Amerika kıtasına ulaşabilecek nitelikte bir nükleer başlık geliştirme hedefine yönelik büyük bir adım" olarak nitelendirmişti.

GÜNEY KORE ORDUSU ALARMA GEÇİRİLDİ

Öte yandan Kuzey Kore’nin açıklamasına tepkiler gecikmedi. İlk olarak Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Lim Sung-nam, “Kuzey Kore’nin provokasyonu, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının açık bir ihlali ve uluslararası barış ile güvenliğe ciddi bir tehdittir” dedi. Savunma Bakanlığı da silahlı kuvvetlerin teyakkuza geçirildiğini açıkladı.Cumhurbaşkanı Park Geun-hye ise başka provokasyonlara karşı kararlı önlemler alacaklarını ve Kuzey Kore’nin nükleer testin bedelini ödemesi için uluslararası toplumla birlikte çalışacağını belirtti.

JAPONYA: İZİN VEREMEYİZ

Japonya Başbakanı Şinzo Abe de söz konusu testin Japon halkının güvenliğine tehdit teşkil ettiğini belirtip “Buna kesinlikle izin veremeyiz. Güçlü bir şekilde kınıyoruz” dedi. Denemeyi BMGK kararlarının ihlali olarak niteleyen Abe ABD, Güney Kore, Çin, Rusya ve BM ile birlikte çalışacaklarını söyledi.

ABD: PROVOKASYONLARA UYGUN CEVABI VERİRİZ

ABD ise sismik hareketliliğin farkında olduğunu, yine de testin gerçekten yapılıp yapılmadığının henüz teyit edilmediğini ama BMGK kararlarını ihlal eden böylesi bir testi kınadıklarını duyurdu. Konuyla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanı Sözcüsü John Kirby ABD’nin Kuzey Kore’yi nükleer devlet olarak kabul etmeyeceğini ve her türlü provokasyona uygun şekilde cevap verileceğini söyledi. Kuzey Kore’nin ilk nükleer testini 2006’da gerçekleştirdiğini ve bugüne kadar 2 test daha yaptığını hatırlatan Kirby, bölgedeki müttefiklerini koruma ve savunmaya devam edeceklerini vurguladı ve Kuzey Kore'yi uluslararası bağlılıklara uygun davranmaya çağırdı.

'BMGK BUGÜN TOPLANACAK'

Bu arada Reuters’a konuşan ve adını vermek istemeyen bir BMGK yetkilisi, konuyla ilgili olarak bugün acil toplanacaklarını söyledi. ​ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), Yankang bölgesindeki Pekam kenti merkezli ve 5.1 büyüklüğünde bir deprem olduğunu açıklamıştı. Güney Kore kaynakları da depremin ‘yapay’ olduğunu ve Kuzey Kore’nin nükleer bomba denemesi yapmış olabileceği konusunda uyarmıştı.