Dünya genelinde doğrulanmış Kovid-19 vaka sayısı 1 milyona yaklaşırken Kuzey Kore bir kez daha ülkede hiçbir vakaya rastlanmadığını vurguladı.
Dış dünyadan neredeyse tamamen izole durumdaki Kuzey Kore yeni tip koronavirüsün ilk kez ocak ayında komşusu Çin’de tespit edilmesinin ardından sınırını kapatmış ve sıkı önlemler almıştı.
Konuyla ilgili AFP’ye konuşan ülkenin salgın hastalıklarla mücadele merkezinin yöneticisi Pak Myong Su “Ülkede şu ana kadar yeni koronavirüsten enfeksiyon kapan tek bir kişi bulunmuyor” ifadelerini kullandı.
Pak sözlerini “Denetimler, ülkeye giren tüm personelin karantinaya alınması, tüm malların kapsamlı şekilde dezenfekte edilmesi gibi önleyici ve bilimsel tedbirler aldık. Ayrıca sınırları kapatıp deniz ve hava yollarını bloke ettik” diye sürdürdü.
Yetkililer vakaları gizliyor iddiası
Ülkeden kaçan muhaliflerse Pyongyang yönetimini salgını gizlemekle suçluyor.
AFP’ye bilgi veren ve ülkeden 2012 yılında kaçarak Güney Kore’ye sığınan Kuzey Koreli doktor Choi Jung-hun “Ülkede çok sayıda ölüm olduğu duyumunu aldım ama yetkililer bunun koronavirüs kaynaklı olduğunu söylemiyorlar” iddiasında bulundu.
Güney Kore’deki ABD askerlerinin komutanı General Robert Abrams da geçen ay yaptığı açıklamada Kuzey Kore’de yeni koronavirüs vakası olduğundan “epey emin” olduğunu söylemişti.
ABD Başkanı Donald Trump da Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a yazdığı son mektupta “Kuzey Kore’nin bir süreçten geçtiğini” söylemiş ve virüsle mücadelede işbirliği önermişti.
Kuzey Kore'de salgını engelleme kapsamında aralarında yabancı ülke diplomatlarının da olduğu binlerce kişi karantinaya alınmıştı. Kim Jong-un'un resmi medyaya yansıyan fotoğraflarında ise hiçbir şekilde maske takmaması dikkat çekmişti.
Nükleer ve balistik füze programı nedeniyle uluslararası yaptırımlar altındaki Kuzey Kore'ye koronavirüs salgını tehdidi nedeniyle yardım da yapılmıştı.
Rusya Dışişleri şubat ayında yaptığı açıklamada Pyongyang'ın talebi üzerine ülkeye 1500 tanı kiti gönderdiğini açıklamıştı.
Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu (UNICEF) da Kuzey Kore Sağlık Bakanlığı'nın talebi sonrası ülkeye karayoluyla geçen hafta yardım malzemeleri ulaştırdığını doğruladı.
Dünya Sağlık Örgütü de( DSÖ) Pyongyang'ın koronavirüsle mücadele faaliyetlerini desteklemek üzere 900 bin dolarlık (yaklaşık 6 milyar TL) harcama yapmayı planlıyor.
Güney Kore'de salgına rağmen seçim çalışmaları başladı
Çin'in yanı sıra virüsün ilk görüldüğü ülkelerden biri olan Güney Kore'deyse salgına rağmen 15 Nisan'da genel seçimler yapılacak.
Seçim öncesindeki 13 günlük resmi kampanya dönemi resmen başladı. Genel seçimde Ulusal Meclis’in 300 üyesi seçilecek.
Adaylar, önceki seçimlerin aksine seçmenleriyle iletişime geçmek ve bir araya gelmek için yeni dijital yöntemler bulmak zorunda. Partilerin seçim öncesi yaptıkları kitlesel mitingler bu sefer yapılmayacak.
Ülkedeki yaklaşık 4 bin Kovid-19 hastasının da oylarını mektupla kullanmasına izin verilecek.