Fransa’da mahkeme, aşırı sağcı lider Marine Le Pen’i Avrupa Parlamentosu fonlarını partisinin siyasi amaçları için kullanmaktan suçlu bularak kendisine dört yıl hapis ve beş yıl kamu görevinden men cezası verdi. Kararın ardından Le Pen ve partisi Ulusal Birlik (RN) büyük tepki gösterdi.
RN Genel Başkanı Jordan Bardella, kararı "önyargılı ve demokratik olmayan bir hamle" olarak değerlendirerek, Fransız halkını protestolara katılmaya çağırdı. Bardella, "Bu hafta sonu sokaklara çıkacağız, bildiri dağıtacağız ve barışçıl eylemler düzenleyeceğiz" dedi.
Le Pen: "Bizi Engellemeye Çalışıyorlar"
Marine Le Pen, mahkeme kararına ilişkin yaptığı açıklamada "Beni yarış dışı bırakmaya çalışıyorlar ama pes etmeyeceğim" dedi. Temyiz başvurusunda bulunacağını belirten Le Pen, kararın siyasi bir hamle olduğunu savunarak, "Eğer bu kadar sert önlemler alınıyorsa, demek ki kazanmanın eşiğindeyiz" ifadelerini kullandı.
Siyasi Tepkiler: Muhalefetten Karara Eleştiri
Le Pen’e verilen ceza Fransa siyasetinde büyük tartışmalara neden oldu. Muhafazakâr Cumhuriyetçiler Partisi’nin Meclis Grup Başkanı Laurent Wauquiez, bir siyasetçinin seçime girmesinin yasaklanmasını "demokrasiye aykırı" bulduğunu belirtti. Solcu lider Jean-Luc Mélenchon da, bir milletvekilinin görevden alınmasının halkın kararına bırakılması gerektiğini savundu.
Öte yandan, yapılan anketlerde Fransız halkının yüzde 57’sinin mahkeme kararını desteklediği ortaya çıktı.
Le Pen’in Siyasi Geleceği Belirsiz
Temyiz sürecinin uzun sürebileceği belirtilirken, uzmanlar Le Pen’in 2027 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmasının zor göründüğünü ifade ediyor. Hukuk uzmanları, Anayasa Konseyi’ne yapılacak bir başvurunun ya da infazın ertelenmesi talebinin Le Pen’e bir çıkış yolu sağlayabileceğini ancak bunun kesin olmadığını vurguluyor.