DTK eşbaşkanı Leyla Güven hakkında sosyal medya paylaşımları ve dört ayrı konuşmasında “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla 43 yıla kadar hapis cezası istendi.
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) eşbaşkanı Leyla Güven hakkında sosyal medya paylaşımları ve dört ayrı konuşmasında “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla 43 yıla kadar hapis cezası istendi.
Leyla Güven hakkında “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla açılan davanın duruşması Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Mütalaasını sunan iddia makamı, milletvekilliği düşürülmeden önce Güven’in 14 Temmuz 2019’da “HDP Amed İl Örgütü” adlı sosyal medya sayfasında yapılan canlı yayında Kürtçe bir konuşma yaptığını belirtti. İddia makamı, Güven’in 1980 askeri darbesiyle işkencelerle gündeme gelen Diyarbakır Cezaevi’nde yaşananları ve buna karşı ölüm orucuna girip yaşamını yitirenleri anmasıyla “örgüt propagandası” yaptığını savundu.
Savcı, Güven’in 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde yapılan etkinlikte, Kürt kadınlarının mücadelesinden bahsetmesi ve “Şu anda Rojava’da emsalsiz bir direniş vardır” demesini de “örgüt propagandası” olarak değerlendirdi.
SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI GEREKÇE OLDU
Güven’in sosyal medya paylaşımları nedeniyle “örgüt propagandası” suçlamasından 1 yıl ile 5 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılmasını isteyen iddia makamı, suçun basın yolu ile işlendiğini savunarak, bu cezanın yarı oranında artırılarak 1 yıl 6 ay ile 7 yıl 6 ay arası değişen hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi.
Savcı ayrıca paylaşımın zincirleme suç hükümlerini kapsamında değerlendirilmesini talep etti.
İddia makamı Güven’in toplamda 43 yıl 1 ay 15 güne varan hapis cezasıyla cezalandırılması talebinde bulundu.