Lübnan halkı kıtlıkla karşı karşıya

Birleşmiş Milletler, Lübnan halkının yüzde 74'ünün yoksulluk koşulları altında yaşadığını açıkladı.

Eklenme Tarihi: 05 Eyl 2021
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Lübnan halkı kıtlıkla karşı karşıya

Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA) Lübnan nüfusunun yüzde 74'ünün yoksulluk koşulları altında yaşadığını gösteren bir rapor açıkladı. "Lübnan'da Çok Boyutlu Yoksulluk" başlıklı raporda, 2021 yılında Lübnan nüfusunun yüzde 74'ünün yoksulluk çektiği, bu oranın 2020 yılında yüzde 55 ve 2019 yılında ise yüzde 28 olduğu aktarıldı. Sağlık hizmetlerine erişemeyen ailelerin yüzde 33'e yükseldiği ve ilaç temininde güçlük çekenlerin yüzde 50'nin üzerinde olduğu belirtilen raporda, ülkede bir süredir devam eden benzin krizi nedeniyle akaryakıt istasyonlarının çoğunun kapalı olduğuna da yer verildi.

Bir kilo etin asgari ücretin yaklaşık dörtte birine denk geldiği ülkede yurttaşların temel gıdaya erişimi giderek güçleştiği için beslenme alışkanlıkları da değişti. Suudi Arabistan merkezli yayın Şarku’l Avsat'a konuşan Lübnanlılar, et, tavuk, yumurta ve peynirin lüks hale geldiğini genellikle meze olarak yedikleri yiyecekleri ana yemek olarak tükettiklerini anlattı. Beyrut’ta yaşayan Donea, eşi ve üç çocuğuyla birlikte sürekli mudardara (sarı mercimek salatası), mücandara (yeşil mercimekli pilav) ve makarnayla beslendiklerini söyledi. Donea, "Geçmişte soframıza koyduğumuz ürünler bugün neredeyse yok. Tavuk ise haftada bir veya iki kez karne ile alınabiliyor. Sorun sadece liranın değer kaybetmesi değil, tüccarların açgözlülüğü ve yolsuzluk" tepkisi verdi. Küçük bir muhasebe bürosunda çalışan ve beş kişilik ailesiyle birlikte yaşayan Beyrutlu Hüsna ise "Lübnan vatandaşı, bakliyat, pirinç, makarna ve sebzeye bağımlı hale geldi. Çoğu zaman, ailenin yeterince yiyebilmesi için sandviç tercih ediyoruz" diye konuştu.

Lübnan'da 2019'dan bu yana derinleşen ekonomik kriz nedeniyle elektrik, akaryakıt ve ilaç stokları tükenme noktasına ulaşırken ve gıda ürünlerinde karne sistemi uygulanırken ulusal para biriminin değerinde de rekor düşüş yaşanıyor. Merkez Bankası'nın belirlediği resmi kur bin 507, bankalardaki geçerli kur 3 bin 900 lirayken, karaborsada dolar 19 bin Lübnan lirasından işlem görüyor.