Maas ve Çavuşoğlu arasında Libya anlaşmazlığı

Berlin'de temaslarda bulunan Çavuşoğlu, Maas'ın "Libya'dan tüm birlikler ve paralı askerler çekilmeli" açıklamasına itiraz etti. Çavuşoğlu "yabancı terörist savaşçılarla, meşru mevcudiyet karıştırmamalı" yanıtını verdi.

Maas ve Çavuşoğlu arasında Libya anlaşmazlığı
06 Mayıs 2021 17:23:46

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında, Libya'dan "tüm birlikler ve paralı askerlerin çekilmesi gerektiğini" söyledi. Çavuşoğlu, "yabancı terörist savaşçılarla, meşru mevcudiyeti karıştırmamak gerekir" diyerek itiraz etti, iki egemen ülke arasındaki anlaşmalara müdahale edilmesini doğru bulmadıklarını savundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, bugün Berlin'de Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'nu ağırladı. Bakanlar, ikili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ise ortak bir basın toplantısını düzenledi.

Çavuşoğlu'na Berlin ziyaretinden ötürü teşekkür eden Maas, Türkiye ile AB arasında yapıcı bir diyalog olmasına önem atfettiklerini, ihtiyaç olduğu takdirde bunu katkı sağlayamaya devam edeceklerini söyledi.

"Çözüme inancım tam"
Avrupa Konseyi gündeminde yer alan, insan haklarının korunması ve AİHM kararlarının uygulanması gibi konuları Türk mevkidaşı ile ele aldıklarını aktaran Maas, Doğu Akdeniz gibi "yapıcı ilerleme kaydedilmesini" istedikleri konuları da görüştüklerini kaydetti.

Maas, "Ancak diyalog, Doğu Akdeniz'de uzun vadeli ve sürdürülebilir bir çözüme ulaşılmasına imkan sağlar. Türkiye ve AB partnerlerimiz Yunanistan ve Kıbrıs'ı bir çözüme ulaşılması için cesaretlendirmek istiyoruz. Tüm taraflar, güvenin inşa edilebilmesine izin verdiği takdirde çözümün de tesis edilebileceğine olan inancım tam" dedi.

Libya konusunda kritik mesaj
Maas, Libya konusunda da dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu.

"Çok hassas bir süreçten geçilmekte olunduğuna" işaret ederek tüm yabancı askerlerin çekilmesi beklentisine vurgu yapan Heiko Maas, "Tüm devletlerin, Berlin Konferansı’nda verilen taahhütlerini yerine getirmelerini, tüm yabancı birlik ve paralı askerlerin çekilmesini, seçimler için gerekli şartların tesis edilmesini ve bu sayede de barışçıl ve özellikle bütünlüğü korunmuş bir Libya için yolun açılmasını istiyoruz" dedi.



0 Yorum

Yorum Yaz