Aylardır siyasi krizin pençesinde bulunan Batı Afrika ülkesi Mali'de bir grup isyancı asker, üst düzey sivil ve askeri yetkilileri gözaltına alıyor.
Yerel kaynaklar isyancı askerlerin, Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'yı da gözaltına aldığını belirtti. Kalkışmanın lideri olduğu belirtilen bir asker de yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Keita ve Başbakan Boubou Cisse'yi gözaltına aldıklarını duyurdu.
Başkent Bamako'ya 15 kilometre mesafedeki Kati bölgesindeki Soundjata garnizonunda sabah saatlerinden bu yana silah sesleri duyuluyor ve askeri hareketlilik yaşanıyor.
Askeri hareketlenmenin arkasındaki ismin Albay Sadio Camara olduğu öne sürülürken, söz konusu hareketliliğin ülkede 2012 yılındaki darbenin başladığı aynı askeri kışlada olması dikkati çekiyor.
Zira Kati'deki askeri kamp, 2012'de dönemin Cumhurbaşkanı Amadou Toumani Toure'ye karşı düzenlenen askeri darbede merkez rol oynamıştı.
Batılı bazı uzmanlar, yaşanan hareketliliğin 'askeri darbe girişimi' olduğu değerlendirmesinde bulunuyor.
Bu arada AFP'nin haberine göre hükümet, "tüm yanlış anlamaları" gidermek için orduyla diyalog çağrısında bulundu. AA, askeri araçların başkent Bamako'ya doğru ilerlediğini Reuters ise, isyana kaç askerin katıldığının henüz bilinmediğini aktardı.
Öte yandan ordunun 2 gruba ayrıldığı, isyancı askerlerin yanı sıra Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'nın emriyle hareket edenlerin de olduğu kaydedildi.
Meclis Başkanı Moussa Timbine, Ekonomi ve Finans Bakanı Abdoulaye Daffe ve Dışişleri Bakanı Tieble Drame'nin alıkonulduğu belirtildi.
Keita'ya sadık olduğu bilinen Genelkurmay Başkanı Tieble Drame, Başbakan Boubou Cisse ve Cumhurbaşkanı Keita'nın oğlu Karim Keita'nın da askerlerin elinde olduğu iddia edildi
Cumhurbaşkanı Keita'nın nerede olduğu bilinmiyor
Öte yandan, Keita'nın istifasını isteyen muhalif gruplar da başkentteki Bağımsızlık Meydanı'nda toplandı.
Gruplar, mayıs ayından beri düzenledikleri eylemlerde yaptıkları gibi Keita'nın istifasını talep etti.
Mali'deki siyasi kriz
Ülkede mayıs ayından bu yana düzenlenen Keita karşıtı gösterileri, Anayasa Mahkemesinin mart ve nisan aylarında düzenlenen 2 turlu genel seçimin resmi sonuçlarını açıklarken geçici sonuçlara göre seçilemeyen 31 vekilin kazandığını duyurması tetiklemişti.
Eski Yüksek İslam Konseyi (HCIM) Başkanı İmam Dicko'nun başını çektiği, muhalif siyasi partiler ve çok sayıda sivil toplum örgütünün oluşturduğu M5 RFP platformu, 5 ve 19 Haziran'da yüz binlerce kişinin katılımıyla geniş çaplı protesto gösterisi yapmıştı.
M5 RFP platformu, Keita'nın istifa etmeyeceğini duyurması üzerine gösteri ve sivil itaatsizlik çağrısında bulunmuştu.
Göstericiler 10 Temmuz'da başlayan protestolarda ulusal radyo ve televizyon binasını işgal ederek kentin ana yollarını kapatmış, çıkan olaylarda 11 kişi yaşamını yitirmiş, en az 124 kişi yaralanmıştı.
Keita, tansiyonu düşürmek için Anayasa Mahkemesini feshetmişti.
ECOWAS'tan askerlere 'kışlalarınıza dönün' çağrısı
Ülkedeki mevcut siyasi krize aracılık eden Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), isyancı askerlere yaptığı çağrıda, askerlerden acilen kışlalarına dönmelerini istedi.