Mantis Karidesinin Subhanallah Dedirten Özellikleri

Canlılar dünyası Subhanallah dedirtmeye devam ediyor. Dünyanın en güçlü canlılarından ve sadece 10 cm boyunda olan Mantis Karidesi hakkında ilginç bilgiler...

Eklenme Tarihi: 03 Tem 2018
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Mantis Karidesinin Subhanallah Dedirten Özellikleri

Cüssesine oranla yumruğu 22 kalibre bir kurşun gibi etki eden Mantis Karidesinden geliştirilen materyaller, kurşun geçirmez yelekten, uçak yapımına kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Mantis karidesi, okyanus derinliklerinin en ilginç ve bir o kadar da kusursuz canlısıdır.

İNANILMAZ GÜÇLÜ VE ETKİLİ YUMRUK DARBELERİ

Bu kusursuz canlılar oyuklarda barınmayı tercih ettiklerinden, mercan resiflerinin gevşek alt katmanlarında delikler oluşturarak yaşarlar ama akvaryum ortamında ise durum pek böyle değildir. Bunun nedeni ise mantis karidesinin cüssesine oranla inanılmaz güçlü ve etkili olan yumruk darbeleridir. Her bir darbe yaklaşık 50 kg yani su içinde 22 kalibre bir kurşun etkisine denk gelir. Normal bir akvaryum camını darbeleri ile rahatça kırabileceğinden özel akvaryumlarda barınırlar. Ortalama üç ayda kabuk değiştiren karides bu kabukla yapısı bozulmadan binlerce vuruş yapabilir zira sahip olduğu muazzam kabuk yapısı hem "kitin" hem de "sert helezonik" yapıda olduğundan oldukça sağlamdır.

KURŞUNGEÇİRMEZ YELEKLERE İLHAM KAYNAĞI

Güney Kaliforniya ve Purdue Üniversitesi işbirliği ile araştırmacılar bu yapıyı örnek alarak kompozit bir materyal bile geliştirmişlerdir. Öyle ki bu materyal hâlihazırda kurşungeçirmez yeleklerde, araba şasilerinde, kasklarda ve havacılık ile otomotiv sektöründe kullanılmaktadır. Bu materyalin ayrıca gelecekte daha da geliştirilerek başka sanayi dallarında da kullanılması planlanmaktadır. ABD Savunma Bakanlığı’nın bu proje için 7.5 milyon dolar bütçe ayırdığı da kaynaklarda belirtilmektedir. Bu sayede daha hafif ve dayanıklı araba ve uçaklar geliştirilmesi planlanmaktadır.

İNSAN ALGISININ 4 KATI

Mantis karidesinin hayran bırakan bir diğer özelliği ise gözlerinin en az 100 bin rengi algılayabiliyor olabilmesidir. Bu sayı normal bir insanın göz algısının 10 katıdır. Polarize ışığı da görebilen yeryüzündeki tek canlıdır. Yine ayrıca 12 farklı ışın algılayıcı ışın hücresi bulunur ki bu sayı da yine normal bir insan algısının tam 4 katıdır. Bu görme yeteneği de optik depolama cihazlarında kullanılabilirliğini belirlemek için çeşitli çalışmalar yapılmaktadır.