Mazot zamları onları da vurdu: Balıkçılar teknelerini satıyor

Mersin’de av yasağının kalkmasıyla birlikte denize açılan balıkçılar, mazot fiyatı başta olmak üzere zamlardan dolayı zor zamanlar geçiriyor; tekenesini satan balıkçılar var.

Eklenme Tarihi: 10 Eki 2018
3 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Mazot zamları onları da vurdu: Balıkçılar teknelerini satıyor

Mersin’in Kazanlı sahilindeki balıkçılar 1 Eylül’de kalkan avlanma yasağının ardından ağlarını denize bıraksalar da kötü ekonomik gidişattan dolayı yüzleri gülmüyor.

Balıkçılar, başta mazot fiyatlarında yaşanan artıştan dolayı masraflarının katbekat arttığını ifade ediyor.

“Maksat çark dönsün”

Yeni sezonda balığın çok olduğunu ancak para etmediğini aktaran 14 yıllık balıkçı Müslüm Ayar, günlük 300 ila 400 kilo arasında balık avladıklarını anlatıp, “Önceki yıllarda balığımız az da olsa para ediyordu ama bugün 30 kasada çıkarsak para etmiyor” diyor.

Bunun nedeninin mazot fiyatlarındaki artış olduğunu kaydeden Ayar, “Yine mazot dışında diğer giderlerimizin hepsi zamlandı. Şu anki durumda bizi kurtarmıyor.Bu işi yapıyoruz ama maksadımız çark dönsün” diye belirtiyor.

“Çalıştırdığımız işçilerin parası, teknenin masrafı, mazotun yükselmesi yine denetim uygulamalarındaki sertifika, ruhsat, kaptanlık belgeleri ve de işçilerin sigorta işlemleri bizi zor duruma düşürüyor. Bakın mazot 6 TL’yi buldu. Şuan teknemde bir arıza olsa onu onaracak gücüm yok. Bizim günlük mazot masrafımız 50 litre. Mazot parasını, işçinin parasını ve teknenin masrafını çıkınca bize bir şey kalmıyor.

“Bu şekil giderse balıkçılık yapan sayısı azalacak. Bakın burada yaklaşık 200 balıkçı vardı bu sezon açıldığından bu yana 15 balıkçı teknelerini satıp işi bıraktı.”

“Balık bizde ucuz tezgahta yüksek”

Bir kasa balığı 50 TL’ye verdiklerini ve kasada 12 kilo balık olduğunu ifade eden Ayar, kendilerinin kilosunu 5 TL’ye verdiği balığın pazarda 15TL’ye satıldığını söyledi.

Büyük gemilerle balık avlayanların durumunun daha da zor olduğunu söyleyen Ayar, “Onların giderleri daha fazla. Büyük gemilerde nereden baksanız 2 ton mazot gidiyor” dedi.

“Bize bir şey kalmıyor”

Gece gündüz çalıştıkları için yaptığı işten memnun olmadığı dile getiren bir diğer balıkçı Sertaç Akboğa da şunları anlatıyor:

“Ben denizciyim, uluslararası sularda ağır tonajlarda çalıştım. Onca birikimimden sonra gelip bir tane tekne alıp balıkçılık yapayım dedim, çoluk çocuğumun yanında kalayım diyerek bu işe girdim ona da pişman oldum.

“İki yıl önce bu teknemi aldığımda mazot 2,5 TL’ydi fakat şimdi olmuş 6 TL. Hayatımızdan memnun değiliz. Bugün 20 kasa balık çıkardık. Bunun hepsini satsak 400 lira para ödeyecekler. Bu parayı aya vurursak yaklaşık 15 bin TL kazancımız olacak. Bunun 8 bin TL’si mazot, 4 bin TL’si de işçi desem bana kalan 3 bin TL. Diğer masraflarımdan tekne onarımı ve balık avlamak için harcadığım paraları saymıyorum. Anlayacağınız bize bir şey kalmıyor.”

Balıkçılıkta av yasağından kaynaklı belli sezonlara çalışıldığını, bu durumun da kendilerini daha fazla etkilediğini söyleyen Akboğa, “Bugün denize attığımız ağlar sadece bin 500 TL, diğer masraflarımızı saymıyorum bile. Her şey zamlanıyor ama balık fiyatları düşüyor” diyor.

Balıkçılığın çiftçilik işine benzediğini belirten Akboğa, “Yakalayan yani üreten ya da satan değil hep aracı kazanıyor. Aradaki tüccarlar kazanıyor. Yaşanan ekonomik krizin bize tek bir etkisi mazot ve malzemelerdir. Şimdi tek bir şey istiyoruz o da mazot ve balık fiyatlarının uygun olması” diyor.