MEB, iki Fransız okuluna yeni Türk öğrencilerin kayıt yaptıramayacağını açıkladı

MEB ile Fransa Büyükelçiliği arasında Türkiye’de eğitim veren Charles de Gaulle ve Pierre Loti okullarının hukuki statüsü konusunda yaşanan anlaşmazlık, krize dönüşmüştü. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye’de eğitim veren Fransız Büyükelçiliği’ne bağlı Charles de Gaulle ve Pierre Loti okullarının durumuna ilişkin yapılan müzakerelerde uzlaşılan noktalara ilişkin yayınladığı açıklamada, yeni Türk öğrencilerin kaydının yapılmayacağını açıkladı. Cumartesi … MEB, iki Fransız okuluna yeni Türk öğrencilerin kayıt yaptıramayacağını açıkladı Devamı »

Eklenme Tarihi: 12 Ağu 2024
3 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 12 Ağu 2024
MEB, iki Fransız okuluna yeni Türk öğrencilerin kayıt yaptıramayacağını açıkladı

MEB ile Fransa Büyükelçiliği arasında Türkiye’de eğitim veren Charles de Gaulle ve Pierre Loti okullarının hukuki statüsü konusunda yaşanan anlaşmazlık, krize dönüşmüştü.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye’de eğitim veren Fransız Büyükelçiliği’ne bağlı Charles de Gaulle ve Pierre Loti okullarının durumuna ilişkin yapılan müzakerelerde uzlaşılan noktalara ilişkin yayınladığı açıklamada, yeni Türk öğrencilerin kaydının yapılmayacağını açıkladı.

Cumartesi günü MEB’in resmi sitesinde yayınlanan basın açıklamasında, “Charles De Gaulle ve Pierre Loti okullarının ana sınıfları ve ilkokullarının birinci sınıflarına 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren 2024-2025 eğitim öğretim yılı ve sonrasını kapsayacak şekilde yeni Türk öğrenci kaydedilmeyeceği, aynı şekilde ara sınıflara da yeni nakil öğrenci alınmayacağı kayıt altına alınmıştır,” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, okul içinde Bakanlık tarafından görevlendirilen yetkililerin bulunduğu bir ofisin açılacağı ve “Devletimizin diğer ilgili birimlerince” bu okulların eğitim öğretim süreçlerinin takip edilerek denetleneceği bildirildi.

Aynı zamanda, 2024 yılının Ocak ayı itibarıyla iki okulda kaydı bulunan mevcut Türk öğrencilerin listesinin MEB ile paylaşılmasına ve “Türk dili, Türk kültürü, Türk edebiyatı, Türk tarihi ve coğrafya” derslerinin Bakanlığın görevlendirdiği Türk öğretmenler tarafından verilmesine karar verildiği açıklandı.

Ek olarak, “Fransa’da yaşayan Türk öğrencilerin ‘Türkçe’ öğrenimini de içeren kapsamlı bir iş birliği anlaşması çalışmalarına başlanması” ile ilgili müzakerelerin devam edeceği de belirtildi.

MEB ile Fransa Büyükelçiliği arasında Türkiye’de eğitim veren iki okulun hukuki statüsü konusunda yaşanan anlaşmazlık krize dönüşmüştü. Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği, “müzakereleri bir çözüme ulaştırmaya son derece odaklı bir şekilde sürdürmeye kararlı” olduklarını belirtmişti.

Ne olmuştu?

Ankara’daki Charles de Gaulle ve İstanbul’daki Pierre Loti liseleri, Türkiye’deki Fransız elçiliğine bağlı iki okul.

İki okul da doğrudan Fransız Milli Eğitim Bakanlığı ve Yurt dışı Fransız Eğitim Ajansı (AEFE) tarafından yönetiliyor. Okulun eğitim-öğretim kararları direkt olarak AEFE tarafından alınıyor ve denetleniyor. Müfredat, AEFE’nin tüm dünyada eğitim veren kurumları ile uyumlu olarak düzenleniyor.

İki Fransız okulunun Türkiye’den resmi onayı bulunmuyor. Bu durumda iki okul da MEB tarafından resmi olarak tanınmıyor. Taraflar arasındaki anlaşmazlık da bu noktada başlıyor.

Aralık ayında MEB ve Fransız büyükelçiliği arasında yapılan görüşmelerin ardından 2024 yılı başında iki Fransız okuluna Türk vatandaşı öğrencilerin artık alınmayacağına dair haberler basına yansıdı.

Bir süre sonra, MEB’in iki Fransız okulunda din kültürü ve ahlak dersi verilmesini ve Türk öğretmenlerin çalıştırılmasını istediği iddiaları kamuoyuna yansıdı.

12 Temmuz’da Türkiye Fransız Kültür Merkezi Genel Müdürü ve Kültür Etkinlikleri İşbirliği Müsteşarı Sylvie Lemasson imzasıyla velilere yazılı açıklama gönderildi.

Açıklamada, 2 Temmuz tarihinde MEB’in kendilerine gönderdiği anlaşma taslağının kabul edilmemesi halinde, 2024-2025 öğretim yılından itibaren Türk öğrenci alınamayacağı ve okulda eğitim gören öğrencilerin de Türk okullarına nakledileceğine ilişkin bir nota verildiği belirtildi.

13 Temmuz’da ise Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Erzurum İl Başkanlığı Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda, Fransız yetkililerin sunulan şartları kabul etmemeleri halinde gerekli hukuki prosedürü başlatacaklarını söylemesiyle gerginlik arttı.