Merkez Bankası faiz kararını değiştirmedi! Dolar yükselişe geçti

Merkez Bankası beklenen faiz kararını açıkladı. Yeni Merkez bankası Başkanı Prof. Dr. Kavcıoğlu yüzde 19 olan faizi sabit bıraktı. Karar sonrası döviz kurları hızla yükselmeye başladı.

Merkez Bankası faiz kararını değiştirmedi! Dolar yükselişe geçti
15 Nis 2021 15:13:11

Yurt içi piyasalarda, bu haftanın hatta ayın en önemli gündem maddesi olan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı açıklandı. Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu yönetimindeki Merkez Bankası, yüzde 19 seviyelerindeki politika faizinde beklendiği gibi bir değişikliğe gitmedi.

Faiz oranlarında değişikliğe gidilmemesine karşın karar metninde piyasalarda soru işareti yaratan ifade değişiklikleri dikkat çekti. 

DOLAR VE EURO YÜKSELİŞE GEÇTİ

Günün ilk bölümünde 8,05'in altına gerileyen dolar/TL, kararın ardından ilk tepki olarak 8,02'ye çekildi. Fakat sonrası karar metnindeki soru işaretlerinin algılanması kurların yönünü yukarı çevirdi. Dolar/TL, 8,15'i görürken euro/TL ise 9,65'lerden 9,75'e kadar tırmandı.


BİST 100 KAZANÇLARINI GERİ VERDİ

Borsa İstanbul'da BİST 100 Endeksi'nde ise gün içi kazançlarını faiz kararı sonrasında geri verdi ve düşüşe geçti. 1.418 puana kadar çıkan BİST 100, 1.406 puana geriledi. 

PİYASALARDAKİ OLUMSUZ TEPKİNİN NEDENİ NE?

Bir önceki Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın faizlerde artışa gittiği PPK'ların karar metninde faiz artış gerekçeleri olarak yükselen enflasyon, artan kredi büyümesi ve yüksek kurlar işaret ediliyordu. Kavcıoğlu'nun başkanlığındaki ilk PPK karar metninde önceki metinde yer alan ”Enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar, sıkı para politikası duruşu kararlılıkla uzun bir müddet sürdürülecektir” ifadesi kaldırıldı.


Bu da piyasalarda faiz indirimlerine bir işaret olarak yorumlandığı için ABD Doları'nın küresel piyasalarda değer kaybetmesine rağmen dolar/TL kurunda artış, Borsa İstanbul'da satış gözlemleniyor. 



0 Yorum

Yorum Yaz