MİRAÇ'TA NELER OLDU?
Kudüs'e gelen Hz. Peygamber (s.a.v.), orada Peygamberlere imamlık yaptı. Namaz kıldırdı. Sonradan da göğe yükselmeye başladı. Yedi kat gök tabakalarını geçti. Her tabakada yer alan Peygamberlerle görüştü. Orada Hz. Adem, Hz. Yahya, Hz.İsa, Hz. İdris, Hz. Harun, Hz. Musa ve Hz. İbrahim ile karşılaştı. Onlarla sohbet etti.Oradan 'Sidretü'l Münteha'ya çıkarıldı. Sidretü'l Münteha, yaratılmış olanların girebileceği son sınırdır. Ötesi yoktur. Kapalıdır.
Cebrail burada Hz. Peygamber'e (s.a.v.) şöyle der: "Ey Allah'ın Peygamberi. Buradan öteye yalnız gideceksin." Efendimiz, "neden yalnız gideceğim" diye sorunca Cebrail şu cevabı verdi: "Yüce Allah bana buraya kadar çıkma izni vermiştir. Eğer buradan ileriye bir adım atarsam yanarım." Buradan sonrasında Hz. Peygamber (s.a.v.) tek başına yolculuğa devam etmiştir. "Orada beni bir nur bürüdü" buyurur.Sonra Allah (c.c.) ona vahiy edeceğini vahyetti.
MİRAÇ'I ANLATAN AYETLERDE NE YAZIYOR?
Necm Suresin bu an şöyle anlatılıyor:
- Battığı zaman yıldıza andolsun ki, arkadaşınız (Muhammed) sapmadı ve batıla inanmadı. - O, arzusuna göre de konuşmaz. - O (bildirdikleri) vahyedilenden başkası değildir. - Çünkü onu güçlü kuvvetli biri (Cebrail) öğretti. - Ve üstün yaratılışlı (melek) doğruldu. - Kendisi en yüksek ufukta iken. - Sonra (Muhammed'e) yaklaştı, (yere doğru) sarktı. - O kadar ki (birbirine) iki yay arası kadar, hatta daha da yakın oldu. - Bunun üzerine Allah, kuluna vahyini bildirdi. - (Gözleriyle) gördüğünü kalbi yalanlamadı. - Onun gördükleri hakkında şimdi kendisi ile tartışacak mısınız? - And olsun onu, önceden bir defa daha görmüştü. - Sidretül Münteha'nın yanında. - Cennetül-Me'vva da onun yanındadır. - Sidreyi kaplayan kaplamıştı. - Gözü kaymadı ve sınırı aşmadı. - And olsun o Rabbinin en büyük ayetlerinden bir kısmını gördü. (Necm Suresi, 1-18)
PEKİ MİRAC KANDİLİNE ÖZEL BİR İBADET VAR MIDIR?