Mısır Yönetimi, Sina'da Hak-Hukuk Tanımıyor!

Darbeyle başa geldikten sonra İslami cemaatlere açık bir şekilde savaş açan cuntacı Mısır hükümeti kuraltanımaz tavırlarına devam ediyor. Son zamanlarda Sina'da yürütülen operasyonlarda uluslararası hukukun ihlal edildiği Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından bildirildi.

Eklenme Tarihi: 24 Eyl 2015
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Mısır Yönetimi, Sina'da Hak-Hukuk Tanımıyor!

HRW'den Mısır'ın Sina Yarımadası'ndaki faaliyetlerine ilişkin yayımlanan raporda, Mısır'ın Gazze sınırında yaklaşık 79 kilometrelik alanı boşaltarak tampon bölge oluşturmak istediği ifade edildi.

Bu alanın yaklaşık 78 bin kişinin yaşadığı Refah kentinin tamamını kapsadığına dikkat çekilen raporda, "Hükümet, bu tampon bölge ile DAEŞ'e mensup isyancıların, Gazze'den lojistik destek ve silah almak için kullandığını iddia ettiği tünellerin yok olmasını sağlayacağını öne sürüyor" denildi.

Mısır'ın Gazze'den ülkesine silah sokulduğu yönündeki iddialarının delili olmadığı aktarılan raporda, "Mısır Hükümeti, isyancıların (Sina'daki silahlı grupların) Gazze'den askeri destek aldığı yönündeki iddialarına ilişkin bir delil ortaya koymadı. Buna karşılık HRW, isyancıların silahları Libya'dan aldığı ve Mısır ordusundan ele geçirdikleri yönünde Mısırlı ve israilli yetkililerin açıklamalarını da içeren delillere ulaştı. Bu silahlar Sina'dan Gazze'ye giriyor, Gazze'den Sina'ya değil" ifadelerine yer verildi.

Raporda, Mısır hükümetinin sınırdaki bölgeleri tahliye faaliyetleri çerçevesinde, Sina'da yaklaşık 3 bin 200 ailenin evinden zorla tahliye edildiğini, bu yapılanların uluslararası hukuk ihlal olduğu belirtildi.

Raporda, "HRW, Sina'da evleri boşaltılan 11 aile ile bölgede çalışan gazeteci ve aktivistlerle görüşmeler yaptı. 2013-2015 yıllarında bölgedeki kameralarla çekilmiş tahliye işlemlerini görüntüleyen onlarca video, 50'den fazla fotoğrafa ulaştı. Mısır makamları, evleri yıkılanlara önceden haber vermedi, bu ailelere geçici ikamet yeri bulmadı. Maddi olarak yeterli tazminat ödenmedi. Tarım arazileri için hiç tazminat verilmedi. Bunların yanında evleri yıkılan ya da yıkılma tehlikesi olan ve tazminat alamayan aileler için hukuki imkan sağlanmıyor" ifadeleri kullanıldı.

Mısır makamlarına yıkım ve tahliye çalışmalarını durdurma çağrısı yapılan raporda, tünellerin yıkılması için daha az zararlı yolların bulunması ve bu durumdan zarar gören ailelerin zararının tazmin edilmesi çağrısında bulunuldu.

Kuzey Sina'da, Kasım 2014'te DAEŞ'e biat ettiğini duyuran ve daha sonra adını Sina Vilayeti olarak değiştiren Ensar Beyt el-Makdis adlı örgüt gibi bazı silahlı grupların etkin olduğu belirtiliyor.

Mısır ordusu ve emniyet teşkilatı, Eylül 2013'ten bu yana başta Kuzey Sina olmak üzere birçok ilde "terörist" olarak adlandırdığı unsurlara yönelik "güvenlik güçlerini hedef alan saldırılar düzenledikleri" gerekçesiyle operasyonlar yapıyor.

Bunun yanında Mısır yönetimi, Gazze sınırında, özellikle de Refah kentinde "terör örgütlerine silah kaçakçılığı yapıldığını" iddia ettiği tünellerden arındırılmış 2 kilometrelik bir alan oluşturabilmek için çalışmalar yapıyor. Bu çerçevede söz konusu sınır bölgelerinde bulunan yerleşim birimlerinin kaldırılıp buradaki vatandaşların tahliye edilmesi ve "tampon bölge" oluşturulması için sözü edilen bölgelerdeki evler yıkılıyor.

AA