Çift taç ve kraliyet kobrası dikkat çekti.
Mısır’ın Minya kentinde çalışmalar yürüten Mısırlı ve ABD’li arkeologlardan oluşan bir ekip Firavun II. Ramses’in devasa bir heykelinin üst tarafını gün yüzüne çıkardı.
Dün konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Mısırlı arkeolog Bassem Cihad, çift taç ve kraliyet kobrasının olduğu bir başlık takmış Ramses heykelinin üst kısmının yaklaşık 3,8 metre olduğunu söyledi.
Uzmanlar heykelde yer alan çift tacın, Ramses’in Mısır’ın hem aşağı hem yukarı krallıklarına hükmettiğinin bir işareti olduğuna dikkat çekti.
Heykelin arka kısmında kralı yücelten bazı hiyeroglif yazılar bulunduğu kaydedildi.
Antik Mısır’ın en güçlü firavunlarından biri olan Ramses MÖ 1279’dan MÖ 1213’e kadar hüküm sürmüştü. 19. Mısır Hanedanlığı’nın üçüncü firavunu olan hükümdar “Büyük Ramses” adıyla da biliniyordu.
Yüzlerce yıllık Ramses heykelinin alt kısmı onlarca sene önce keşfedilmişti.
Mısır Tarihi Eserler Yüksek Konseyi Başkanı Mustafa Veziri, heykelin 1930’da Alman arkeolog Gunther Roeder’in bulduğu alt kısımla eşleştiğini söyledi.
Yeni keşifle birlikte tamamlanan heykelin toplam uzunluğunun yaklaşık 7 metre olduğu kaydedildi.
Arkeologlar heykeli temizleme ve modelleme çalışmalarına başladı. Alt kısmıyla birleştirilince alacağı şekil, bu sayede net bir şekilde görülecek. Heykelin dikili olduğu tahmin edilen Aşmunein kenti antik Mısır döneminde Khemnu ismiyle anılıyordu. Şehir, Greko-Romen dönemindeyse Hermopolis bölgesinin başkentiydi.
Mısırlı arkeologlar ve Colorado Üniversitesi’nden meslektaşları geçen yıl Aşmunein’de kazı çalışmalarına başlamıştı. Kazının amacı MÖ 1550-MÖ 1070 periyodunda bölgede olduğu düşünülen büyük bir dini kompleksi ortaya çıkarmaktı.
Kazı çalışmalarına katılan Adel Okasha, “Aslında bulmayı hedeflediğimiz kompleksi bulamamış olsak da, bu önemde bir heykeli ortaya çıkarmak doğru yeri kazdığımızı gösteriyor” diye konuştu.
Okasha, bölgede daha ciddi keşiflerin de beklendiğini sözlerine ekledi.