Mülteci çocuklar konteynerde eğitim görüyor!

İstanbul Esenyurt'taki bir ilkokulda mülteci öğrencilerin normal sınıflar yerine bahçedeki konteynerde eğitim gördüğü ortaya çıktı.

Mülteci çocuklar konteynerde eğitim görüyor!
18 Şub 2022 12:47:22

İstanbul'daki Esenyurt Cumhuriyet İlkokulu’nda, 7 yaşındaki mülteci öğrencilere Türk öğrenciler ile bir arada değil bahçedeki konteyner sınıfta uyum eğitimi verildiği ortaya çıktı.

Çocukların kış şartlarında maruz kaldığı görüntüler "izolasyonla nasıl uyum sağlanacak" tepkisine yol açtı.

Konuya ilişkin Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Başkanı Nejla Kurul'un görüşlerine yer verilen haberde Kurul, “Mültecilerin yalıtılarak eğitim görmesi kabul edilemez” dedi.

"ANLAŞILAN FONLARDAN BU ÇOCUKLARA AZ BİR PAY KALMIŞ"

AB Türkiye Delegasyonu’nun mülteci fonlarını denetlemesi gerektiğini kaydeden Kurul “Kitle örgütlerine sorgulama izni verilmiyor. Anlaşılan fonlardan bu çocuklara az bir pay kalmış” diye konuştu. Okul Müdürü Serkan Gökşen ise “Memur olduğum için basına konuşamam ancak o çocuklarda benim öğrencilerim. Bu okulda yaklaşık 500 mülteci öğrenci var. Ayrımcılık yapılmıyor. Konteynerde eğitim gören çocukların bütün ihtiyaçları karşılanıyor. Bunun dışında başka bir şey söyleyemem” dedi.

"MÜLTECİ ÇOCUKLARA DAİR AYRIMCILIĞIN BİR YÜZÜ"

Okul yönetimi şiddetli kar ve yağmurlu havaya rağmen çocukların, soğuk konteynerde eğitim almalarına başka bir çözüm yolu bulamazken, okula karne dağıtmaya gelen İlçe Milli Eğitim Başkanı’nın da öğrencilerin konteynerde ders işlendiğini görmezden geldiği öğrenildi. Derslerin anlatıldığı konteynerde çocukların mont ile oturdukları görülürken, konteynerin okul kantini ile bir olması dikkat çekti.

Eğitim-Sen Başkanı Nejla Kurul "Öğrencilerin konteynerde eğitim görmelerinin sorumlusu okul müdürü, ilçe ve il milli eğitim müdürleri ile MEB’dir. Ayrıca gönderilen fonların kullanımını denetlemeyen Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’da sorumlular arasındadır. Bu fotoğraf karesi bir okulun hikâyesini anlatsa da yüzlerce okul, bu durumla karşı karşıya. Bu çocuklar neden okulun içinde değil de bahçede ve içi buz gibi bir konteynerin içindeler? Fotoğrafın bu hali, eğitimdeki mülteci çocuklara dair ayrımcılığın bir yüzünü de ortaya koyuyor’’ diye konuştu.

"HER ÇOCUĞUN AYRICALIKSIZ EĞİTİM HAKKI VAR"

‘’Savaşı bu çocuklar çıkarmadı, ancak acı sonuçlarını özellikle çocuklar ve kadınlar yaşıyor’’ diyen Kurul şu ifadeleri kullandı: ‘’ Savaşın zorlu sonuçları karşısında uluslararası dayanışmanın önemi büyük ancak Türkiye AB için bir ‘bekleme odası’ haline dönüştürüldüğü için yüz binlerce öğrenci Türkiye eğitiminin kötü yönetilme halinin sonuçlarına katlanmak zorunda kalıyor. Mülteci çocukların ayrı, yalıtılmış mekanlarda, kötü fiziksel koşulları olan eğitim ortamlarında eğitimi kabul edilemez. Anlaşılan o ki Avrupa Birliği fonlarından, yüz binlerce, milyonu aşan Euro’dan bu okula ve mülteci çocuklara düşen pay küçücük kalmış. Bu fonları Türkiye’de denetleyecek hükümet dışı demokratik kitle örgütlerine izin verilmediği için de fonların mali yönetimine ilişkin bir sorgulama yapılamıyor. Türkiye’de yaşayan her çocuğun ayrıcalık yapılmadan eğitim hakkı vardır ve Eğitim Sen olarak eğitim hakkı mücadelesini sürdürüyoruz.’’



0 Yorum

Yorum Yaz