Birleşmiş Milletler, Bangladeş’in Cox’s Bazar bölgesinde Arakanlı Müslümanların bulunduğu dünyanın en büyük mülteci kampında çıkan yangının 2 bin çadırı yok ettiğini ve 12 bin mülteciyi evsiz bıraktığını açıkladı.
Birleşmiş Milletler (BM) Göç Örgütünden (IOM) yapılan yazılı açıklamada, önceki gün Cox’s Bazar’daki kampta çıkan yangının büyük hasara neden olduğu belirtildi. Açıklamada, “Yangın nedeniyle yaklaşık 2 bin çadır yok olurken, 12 bin Arakanlı mülteci evsiz kaldı. Yangından etkilenen mülteciler sahip oldukları tüm eşyaları kaybetti ve birçoğu korku, çaresizlik ve umutsuzluk yaşadı.” ifadeleri kullanıldı.
Bangladeş’teki IOM Sorumlusu Fathima Nusrath Ghazzali, “Yangından etkilenenlerin gıda, sağlık, korunma, su, sanitasyon ve hijyen ihtiyaçları da dahil olmak üzere acil ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak için diğer insani yardım aktörleriyle koordinasyon hâlindeyiz.” ifadelerini kullandı. Yangın mağduru mültecilerin kayıp, hasar ve şoktan kurtulması için mücadele edildiğini belirten Ghazzali, barınak onarımı, yeniden inşası ve yemek pişirme tesislerine erişim konusunda destek sağlayacaklarını kaydetti.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) yangının hastaneler, camiler ve okullar dahil olmak üzere 90 kamu binasını da yok ettiğini açıklamıştı. Bangladeş medyasından edinilen bilgilere göre, yangına muhtemelen barınaklardan birindeki gaz tüpü neden oldu.
Cox’s Bazar’daki kamplarda Ocak 2022 ve Mart 2021’de büyük yangınlar çıkmış ve 14 binden fazla barınak yok olmuştu. 2021’deki yangında 15 kişi hayatını kaybetmişti.
Arakanlı Mülteciler İçin İkici Trajedi
Dünya Gıda Programı (WFP) 17 Şubat’ta, Bangladeş’teki kamplarda kalan Arakanlı Müslüman mültecilere aylık verilen kişi başı 12 dolarlık gıda yardımının fon eksikliği nedeniyle 1 Mart’tan itibaren 10 dolara düşürüleceğini duyurmuştu.
İnsani yardım kuruluşu Save the Children, yaşanan yangını Arakanlı mülteciler için WFP’nin açıklamasından sonra ikinci bir trajedi olarak nitelendirdi. Kurumun Bangladeş Direktörü Onno van Manen, “Dünya Gıda Programı’nın fon kıtlığının onu gıda yardımını kesmeye zorladığını açıklamasından birkaç gün sonra, bu yıkıcı yangın, tarif edilemez zorluklara katlanan Rohingya halkını etkileyen başka bir trajedi.” dedi.
Sınır Tanımayan Doktorlar’dan (MSF) yapılan açıklamada, gıda yardımı kesintilerinin Cox’s Bazaar’daki mültecilerin yetersiz beslenmesine ve sağlık açısından ciddi risk oluşturacağına dikkati çekti. WFP’nin yüzde 17’lik gıda yardımı kesintisinin bir insanın günlük ihtiyacı olan 2 bin 100 kalori standardının altında kaldığı belirtilen açıklamada, yetersiz beslenmenin kızamık ve kolera gibi salgın hastalıklara yol açabileceği kaydedildi.
Arakanlı Müslümanlara Etnik Temizlik
Myanmar‘ın Arakan eyaletinde 2012’de Budistler ile Arakanlı Müslümanlar (Rohingya) arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti. Arakan’daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017’de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.
BM’ye göre, Ağustos 2017’den sonra Arakan’daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş’e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı.
BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti, “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak adlandırıyor.