Myanmar, Demokrasi ve Budistler arasında kaldı

Kasım ayında Myanmar'da gerçekleşecek seçimler öncesinde Müslümanlara uygulanan seçme seçilme hakkına yapılan gasplara, uluslararası gelen tepkilerin ardından geri adım atan askeri hükümet, diğer yandan Budist milliyetçilere destek vermeye devam ediyor.

Eklenme Tarihi: 28 Eyl 2015
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Myanmar, Demokrasi ve Budistler arasında kaldı

Myanmar'da Kasım ayında yapılacak seçimler öncesinde Arakanlı Müslümanların seçme ve seçilme hakkının ellerinden alınması ile ilgili kamuoyundan gelen tepkiler hükümete geri adım attırdı. ABD ve diğer hükümetlerin baskısı ve itirazlarının ardından, Sendika Seçim Komisyonu tarafından 11 Müslüman adayın yeniden adaylığının geçerli olduğu Cuma günü açıklandı.

burmapartnership haber sitesinde yer alan habere göre, 15 Eylül 2015 tarihinde, Avustralya, Kanada, Danimarka, Fransa, Norveç, Japonya, İsveç, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri yabancı elçilikleri tarafından yayımlanan ortak bildiride arama Myanmar (Burma) Hükümetine 2015 seçimlerinde şeffaflık içinde olmaları çağrısı yapıldı.

Myanmar'daki Demokrasi ve İnsan Hakları Partisi'nden gösterilen adaylar, ülkedeki Müslümanları genel seçimlere dahil etmeme amacıyla "vatandaşlık şartları" gerekçe gösterilerek adaylıkları engellenmişti.

Partinin Başkanı Kyaw Min, Demokrasi ve İnsan Hakları Partisi'nin 18 üyesinden yalnızca birinin başvurusunun kabul edildiğini, sadece anne tarafı Budist olan Müslüman Kyu Kyu Win'in adaylığına izin verildiğini açıklamıştı.

Myanmar Seçim Komisyonu, 8 Kasım'da yapılacak seçimler öncesinde Arakan Müslümanlarını destekleyen bir partinin gösterdiği 17 adayı reddetmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, konu ile ilgili geçtiğimiz haftalarda 8 anket yapıldığını, başvuru yapan her müslümanın vatandaşlık gerekçesiyle seçime dahil edilmeme gerekçesinin yasal olmadığını söylemişti.

BUDİST MİLLİYETÇİLERİN SİLAHI: MA BA THA GRUBU

Dini milliyetçilik seçimlerde en önemli dönüm noktasını oluşturuyor. Ülke genelinde en büyük endişe listelerin yanlışlıklarla dolu olması. Çoktan ölmüş kişilerin de seçim listelerinde isimlerinin yazılı olması bunlardan sadece biri.

Müslümanlar'a karşı kışkırtıcı kampanyalar yürüten Ma Ba Tha grubu eylemlerine devam ederken hükümet Ma Ba Tha isimli radikal bir dini gruba destek ve koruma için yeni kararlar çıkartıyor. Irk ve Din Koruma yasası başlığı altında çıkarılan yasa ile Ma Ba Tha isimli gruba destek veriyor. Ülkedeki Müslüman ve diğer dini azınlıkları ezmek için devlet eliyle kullanılan ve güçlendirilen bir grubun lideri Budist Ashin Wirathu.

Myanmar'da şu an iktidardaki Birlik, Dayanışma ve Kalkınma Partisi (USDP)‘nin eski lideri Shwe Mann, adaylar arasında devlet başkanı olma ihtimali en yüksek kişi. Ordunun halen önemli bir siyasi aktör olduğu ülkede söz konusu haberler sonrasında Devlet Başkanı olma ihtimali konuşulan Shwe Mann, USDP başkanlığı görevinden alınmıştı.