Myanmar’da cunta lideri: Suu Kyi’nin ev hapsine alınmasını düşüneceğim

Myanmar’da cunta lideri General Min Aung Hlaing, devrik lider Aung San Suu Kyi’nin hapishaneden ev hapsine alınmasına izin vermeyi düşünebileceğini ancak bunu kendisine karşı açılan davalarda karara varıldıktan sonra yapabileceğini bildirdi. Ordu, geçen yıl askeri darbeyle devrilen Suu Kyi’nin haziran ayında başkent Naypyitaw’daki bir hapishaneye nakledildiğini ve burada hücre hapsinde tutulduğunu duyurmuştu. Nobel ödüllü 77 … Myanmar’da cunta lideri: Suu Kyi’nin ev hapsine alınmasını düşüneceğim Devamı »

Eklenme Tarihi: 20 Ağu 2022
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 20 Ağu 2022
Myanmar’da cunta lideri: Suu Kyi’nin ev hapsine alınmasını düşüneceğim

Myanmar’da cunta lideri General Min Aung Hlaing, devrik lider Aung San Suu Kyi’nin hapishaneden ev hapsine alınmasına izin vermeyi düşünebileceğini ancak bunu kendisine karşı açılan davalarda karara varıldıktan sonra yapabileceğini bildirdi.

Ordu, geçen yıl askeri darbeyle devrilen Suu Kyi’nin haziran ayında başkent Naypyitaw’daki bir hapishaneye nakledildiğini ve burada hücre hapsinde tutulduğunu duyurmuştu.

Nobel ödüllü 77 yaşındaki Kyi, son otuz yılın yaklaşık yarısını ev hapsinde geçirdi.

Darbeden bu yana Suu Kyi’ye, yolsuzluktan seçim ihlallerine kadar en az 18 suç yöneltildi ve şu ana kadar yargılandığı davalardan ötürü çeşitli ceza aldı.

Suu Kyi ise iddiaları “saçma” olarak nitelendirdi ve kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddetti.

Cunta lideri Min Aung Hlaing’in devlet televizyonunda okunan açıklaması, bu hafta Myanmar’ı ziyaret eden ve Suu Kyi’nin evine dönmesine izin verilmesini isteyen üst düzey bir BM yetkilisinin talebine yanıt olarak geldi.

“Karar verildikten sonra konuyu değerlendireceğim…” denilen darbeci generalin açıklamasında, “Kendisine ağır suçlamalar yöneltmedik ve daha fazlasını yapabilecek durumda olmamıza rağmen merhamet gösterdik.” ifadesi yer aldı.

“Myanmar’ın bağımsızlık kahramanı” olarak görülen bir kişinin kızı olan Suu Kyi, onlarca yıllık askeri yönetime karşı düzenlenen büyük protestoların ardından ilk olarak 1989 yılında ev hapsine alındı.

Demokrasi için yürüttüğü kampanyalar nedeniyle 1991 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü fakat ev hapsinden ancak 2010 yılında tamamen serbest bırakıldı. Ödülünü ise 2012’de alabildi.