NASA Jüpiter çevresindeki asteroitleri incelemek üzere bir uzay aracı gönderiyor

NASA uzay ajansından yapılan açıklamada, 4,5 milyar yıl önce güneş sisteminin oluşumuna dair yeni bilgiler toplamak için Jüpiter'in Truva asteroitlerini incelemek üzere ilk uzay aracının gönderilmeye hazır olduğu belirtildi.
Eklenme Tarihi: 29 Eyl 2021
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
NASA Jüpiter çevresindeki asteroitleri incelemek üzere bir uzay aracı gönderiyor

16 Ekim'de Florida'daki Cape Canaveral Uzay Merkezi'nden fırlatılacak olan uzay aracına 'Lucy' ismi verildi.

Bu isim, 1974'te Etiyopya'daki kazılarda bulunan ve farklı insan türlerinin evrimine dair çok önemli bilgiler sağlayan 'Lucy' adlı Australopithesus Afarensis türüne ait bir fosilinden geliyor.

Lucy uzay aracının görevi, Jüpiter'in çevresinde bulunan iki sürü halinde kayalık asteroidler grubunu incelemek.

Lucy, biri Mars ve Jüpiter arasındaki kuşakta, yedisi başka bir alanda olan toplam sekiz farklı asteroidi yakından görmek için 12 yıllık bir yolculuğa çıkıyor.

Güneş sisteminin oluşumu hakkında hayati bilgiler sağlayabilir

Misyonun direktörü Hal Levison, gazetecilere, toplam sayısı 7 binden fazla olan Truva asteroitleri hakkında bilgi verirken "Gerçekten çok küçük bir uzay bölgesinde olmalarına rağmen, birbirlerinden fiziksel olarak çok farklılar. Örneğin, çok farklı renkleri var, bazıları gri, bazıları kırmızı. Farklılıklar mevcut yörüngelerine oturmadan önce Güneş'ten ne kadar uzakta oluşmuş olabileceklerini gösteriyor." dedi.

NASA'nın gezegen bilimi bölümünün direktörü Lori Glaze de "Lucy'nin bulduğu her şey bize güneş sistemimizin oluşumu hakkında hayati ipuçları verecek" diyerek görevin öneminden bahsetti.

400 km yaklaşacak

Lucy, asteroid yüzeylerine 400 kilometre kadar yakınlaşacak ve hedef nesnelerin yanında uçacak. Kompozisyon, kütle, yoğunluk ve hacim dahil olmak üzere jeolojilerini araştırmak için üzerindeki aletlerini ve antenlerini kullanacak.

Lucy, Lockheed Martin tarafından inşa edildi ve uçtan uca beş katlı bir bina kadar yüksekliğinde. Üzerinde de 3 km'den fazla tel ve güneş panelleri içeriyor.