'Ne kadar sürerse sürsün, bu işgal bitecek'

Kudüs İşleri Bakanı Huseyni Kudüs’te İsrail’in Filistinlilere yönelik hak ihlallerine ilişkin olarak, “İsrail’in izlediği bu siyaset, Kudüs’te Yahudilerin çoğunlukta olmasını hedefliyor” dedi.

Eklenme Tarihi: 05 Ağu 2016
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
'Ne kadar sürerse sürsün, bu işgal bitecek'

İsrail’in, Doğu Kudüs’te Filistinlilerin evlerinin yıkılması, arazilerine el konulması ve Yahudi yerleşim birimlerinin arttırılması suretiyle izlediği bu politikanın, Filistinlileri şehirden çıkarma amacı taşıdığı belirtiliyor. Doğu Kudüs’te yaşayan Filistinlilerin maruz kaldıkları hak ihlâlleri konusunda çalışmalar yürüten yetkililer, 1967’den bu yana İsrail’in, arazilerin büyük kısmını yeşil alana dönüştürdüğünü, bir bölümünü de Yahudi yerleşim birimleri için ayırdığını ifade ediyor. İsrail’in Filistinlilere az sayıda inşaat ruhsatı verdiğini ve evlerini yıktığını kaydeden yetkililer, bu hukuksuz uygulamanın ev fiyatlarının yükselmesine sebep olduğunu aktarıyor. İsrailli insan hakları örgütü B’Tselem’in raporlarına göre 15 Yahudi yerleşim biriminin bulunduğu Doğu Kudüs’te, 100 metrekarelik bir ev, 400 bin dolar fiyatla satışa sunuluyor, kira fiyatları ise aylık 700 dolardan başlıyor.

Ne kadar uzun sürerse sürsün, bu işgal bitecek

Kudüs İşleri Bakanı Adnan el-Huseyni, İsrail’in Kudüs’ün demografik yapısını değiştirmeye çalıştığını ileri sürerek, “Evleri yıkarak, arazilere el koyarak ve Yahudi yerleşim birimlerini arttırarak izlenen bu siyaset, Kudüs’te Yahudilerin çoğunlukta olmasını hedefliyor.” dedi. İsrail’in bu politikasının Kudüs’te gerginliği arttıracağı uyarısında bulunan Huseyni, “Kudüslüler, şehirlerinde kalma ve İsrail siyasetine karşı durma konusunda kararlı. Nihayetinde bu toprak onların ve ne kadar uzun sürerse sürsün bu işgal bitecek.” ifadelerini kullandı.

Bir sabah İsrail buldozerleri ile uyanma tehlikesi

Arap Araştırma Derneği Haritalar Bölümü Başkanı Halil et-Tüfekci de, ruhsatsız yapıldığı gerekçesiyle Filistinlilere ait 20 bin evin yıkılma tehdidiyle karşı karşıya bulunduğunu ifade etti. Tüfekci, ev sahibi Filistinlilerden bir kısmının, evlerin yıkılmaması için çok yüksek para cezaları ödediğini, buna güç yetiremeyenlerin ise bir sabah İsrail buldozerlerinin sesleriyle uyanmamak için sadece dua edebildiğini belirtti. Filistinlilerin, acilen 20 bin konuta ihtiyacı bulunduğuna dikkati çeken Tüfekci, İsrail Belediyesi’nin verdiği inşaat ruhsatlarının yıllık birkaç yüzü geçmediğini, bunun da bölge halkının ihtiyacını karşılamaktan çok uzak olduğunu ifade etti.

'Etnik Temizlik Yapıyorlar'

Doğu Kudüs’teki İsaviyye beldesindeki Savunma Komitesi Üyesi Muhammed Ebu Hıms ise Kudüs’teki Filistinlilerin evlerinin yıkılması ve inşaat için ruhsat verilmemesini, “etnik temizlik” şeklinde niteledi. Ebu Hıms, “Filistinlilere verilen ruhsatlar oldukça az. Buna karşılık Yahudi yerleşimcilere verilen ruhsatlarda patlama yaşanıyor.” dedi. Kudüs Sosyal ve Ekonomik Haklar Merkezi Müdürü Ziyad el-Hamuri, İsrail’in evleri yıkmak, az sayıda ruhsat vermek ve Yahudi yerleşim birimlerini genişletmenin yanı sıra 1967’den bu yana 14 binin üzerinde Filistinlinin şehir dışında ikamet ettiği iddiasıyla Kudüs’teki oturum belgesini iptal ettiğini belirtti. Hamuri “Kudüs’teki Filistinliler, oturum belgelerinin iptal olmaması için kentte kalmaya özen gösteriyorlar.” diye konuştu.